open-navfaktor-logo
search
Posrnuli gigant
Milan Jovičić: Vlada bi se trebala osloboditi balasta zvanog Aluminij
Preduvjet za rješavanje problema u Aluminiju je stečajni postupak, smatra Milan Jovičić
06.11.2018. u 08:12
get url
text

Da bi se uopće počelo rješavanje problema mostarskog Aluminija, neophodno je provesti stečajni postupak, tvrdi Milan Jovičić, koji je učestvovao u stvaranju nekada najveće hercegovačke kompanije.

Jovičić je elektroinžinjer u penziji. Osim u stvaranju Aluminija svojevremeno je radio i na uspostavi Smederevskog kombinata, Elektrolize i Nove zlatare u Boru, kao i Termoelektrane u Gacku. Iako rođeni Sarajlija, životni put ga je odveo u Mostar, gdje je u dva navrata nakon rata biran za člana Gradskog vijeća, a u periodu od 2000. do 2004. godine bio je i predsjedavajući GV Mostara.

- Prije svega, potrebno je da na površinu ispliva sva ta prljavština koja se desila unutar Aluminija i da se vidi stvarno stanje. Ovako se odgovornost prebacuje sa jednih na druge, sa Aluminija na Elektroprivredu HZHB, kojoj duguju 184 miliona KM, kao i na dobavljače, a sve to zajedno je pod HDZ-om. To se prvo mora rasčistiti, kako bi se dalje krenulo sa zdravih osnova – smatra Jovičić.

Prema njegovim riječima, postoji nekoliko glavnih uzroka za sadašnje stanje u Aluminiju. Jedan od njih su, kako tvrdi, kriminalne radnje koje su vršene u vrijeme dok je na čelu firme bio Mijo Brajković.

- U Aluminiju je izvršena i još je na snazi velika diskriminacija radnika na nacionalnoj osnovi, tako da oni godinama ne samo radnicima Bošnjacima i Srbima, nego i institucijama vlasti nisu dozvolili ulazak u firmu, sve do novembra 2013. godine. Uprava firme, pod vodstvom Mije Brajkovića i HDZ-a je jednostavno opljačkala firmu. Oni su vrijednost cijelog kapitala od milijardu i 450 miliona KM sveli na stotinjak miliona – tvrdi Jovičić.

Smatra kako sve federalne vlade, od one na čijem čelu je bio Edhem Bičakčić, pa do aktuelne, snose dio odgovornosti za stanje u Aluminiju jer nisu učinile ništa kako bi se spriječio kriminal u ovoj kompaniji. Ipak, posebno ističe ime jednog premijera.

- Velika greška, koju je svojevremeno napravio tadašnji premijer Nermin Nikšić, jeste da je 44 posto nenomiranog kapitala ostavio Brajkoviću "na sto", a Brajković je to obilato podijelio radnicima Hrvatima. Bošnjacima je dao po mizernih sedam dionica, a radnicima Srbima ništa. Na Vladi je ostalo 44 posto kapitala – napominje Jovičić, a zatim predlaže i šta bi Vlada FBiH trebala da učini sa tim vlasništvom.

- Sad bi najbolje bilo da se i Vlada odrekne tog kapitala. To bi bio spas za našu državu, jer je Aluminij postao veliki balast za ekonomiju i državu u cijelosti. Vlada bi se sada trebala odreći tog kapitala, odnosno da ga proda po nekoj minimalnoj cijeni – dodao je Jovičić.

Osim nezakonitosti koje su se dogodile, kao uzrok propasti Aluminija on navodi i to da njegova izgradnja nikada u potpunosti nije završena.

- Izgradnja Aluminija je stala na pola puta. Proizvodnja i izvoz sirovog aluminija je isto kao da izvozimo balvane, a ne namještaj. Valorizacija cijene električne energije je upravo u finalnim proizvodima. Moralo se nastaviti sa ulaganjima u proizvodne kapacitete i da se onda stvore odnosi za valorizaciju cijene električne energije – smatra Jovičić.

Osvrnuo se i na stalne zahtjeve iz Aluminija za jeftinijom strujom. Podsjetio je da je prije rata ova kompanija imala beneficirani status u pogledu cijene struje koju je plaćala. Međutim, odnosi su se promijenili. Država više nije stopostotni vlasnik Aluminija, a cijenu sada diktira tržište. Zbog toga smatra da Aluminij više ne bi trebao imati povlašten status, jer bi tada razliku u cijeni platili građani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.