open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Milan Bandić oslobođen optužnice za "aferu štandovi"
Županijski sud u Zagrebu oslobodio je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i dvoje njegovih suradnika u "aferi štandovi"
19.10.2018. u 16:07
get url
text

Županijski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu oslobađajuću presudu za "aferu štandovi" koja je teretila gradonačelnika Zagreba Milana Bandića sa saradnicima za besplatno ustupanje štandova udruzi ”U ime obitelji” za prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni izbornog zakona, javlja Anadolu Agency (AA).

Županijski sud u Zagrebu oslobodio je gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i dvoje njegovih suradnika u "aferi štandovi". Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju će se Uskok žaliti, a konačnu presudu u roku koji nije jasno definiran donijet će Vrhovni sud Repubike Hrvatske.

Sudija Zdravko Majerović je ocijenio kako je gradonačelnik Bandić postupao u skladu sa ovlastima, prilikom ustupanja štandova udruzi ”U ime obitelji”, koje je imao te da je sve u procesu bilo transparentno.

Po izlasku iz zgrade Županijskog suda gradonačelnik Bandić i suokrivljenici nisu htjeli komentirati presudu, ali su je komentirali advokati odbrane koji su ustvrdili kako je riječ o nepotrebnom i politički motiviranom procesu.

Advokati Milana Bandića smatraju kako je riječ o nepotrebnom procesu kojega nije trebalo pokretati i time stvarati "nepotrebne troškove građanima" upozorivši kako je tokom procesa optužnica triput izmijenjena.

Bandićev advokat Krešimir Krsnik kaže kako je tokom sve četiri godine suđenja u ovom postupku znao da nema krivičnog djela.

-Svrha je očito bila da se nekog politički difamira, ako ga se ne može srušiti na izborima, onda su ovo bili potezi i mislim da je ovo vrlo opasan presedan kojeg je sebi dopustilo Državno odvjetništvo - poručio je Krsnik.

Uskok Bandića tereti da je sa svojim saradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom "Tržnica Zagreb" Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna (41.500 eura), ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Osim za "aferu štandovi" na Županijskom sudu u Zagrebu u toku je suđenje za "aferu Agram" u kojoj se zagrebačkog gradonačelnika i njegove saradnike te poslovne partnere gradskih firmi, tereti za navodne nezakonitosti 'teške' preko 25 miliona kuna (3,4 miliona eura).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.