open-navfaktor-logo
search
Posjeta
Mike Pompeo u Crnoj Gori: Važno da SAD i EU budu prisutni na Balkanu
Cijenimo podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u EU integracijama, i pohvale na račun reformi koje je postigla, rekao je Marković
04.10.2019. u 13:28
get url
text

Od strateškog je značaja da SAD i Evropska unija budu prisutni na Zapadnom Balkanu, kako se ne bi ostavio prostor onima koji ne dijele naše zajedničke principe i vrijednosti, poruka je predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, nakon susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koji boravi u službenom posjetu Crnoj Gori.

Pompeo je ranije danas doputovao u službenu posjetu Crnoj Gori, a sastao se i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, javlja RTCG. Marković je saopćio kako je njegova posjeta dokaz da SAD cijeni crnogorsko savezništvo i konstruktivnu ulogu u regiji i šire.

-Cijenimo podršku koju je Pompeo iskazao Crnoj Gori u EU integracijama, i pohvale na račun reformi koje je postigla. Crna Gora će nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbi protiv korupcije i kriminala, zaštiti novinara, prije svega zbog nas, a onda i zbog EU-a. Nastavit ćemo borbu protiv trgovine ljudima - rekao je Marković.

Naglasio je kako je tokom susreta dobio uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati institucije Crne Gore u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala. Marković je izrazio uvjerenje da će Crna Gora do 2024, a možda i prije, postići zajednički dogovoreni cilj od dva posto izdvajanja za obranu. Pompeo je čestitao Crnoj Gori pristupanje NATO savezu.

-Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. stoljeća. Zahvaljujući našoj suradnji u oblasti cyber sigurnosti s Crnom Gorom uspjeli smo razviti zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta - rekao je Pompeo.

Crna Gora, kako je dodao, ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete u čitavom spektru vanjsko-političkih pitanja. Naglasio je kako su američki diplomati u Crnoj Gori fokusirani na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te slobodu medija.

-Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je upucana u nogu zbog izvještavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokraciju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napade morat će odgovarat - kazao je Pompeo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.