open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Mihajlović vjerovao daktilografkinji, radila za njega i povjerljive poslove
Na obnovljenom suđenju pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedokinja Optužbe je izjavila da je optuženi tužilac Božo Mihajlović pozivao daktilografkinju s bolovanja kako bi našla određene privremeno oduzete predmete.
14.07.2021. u 16:23
get url
text

Svjedokinja Selma Peco je kazala da je od septembra 2014. do septembra 2017. godine radila na poslovima stručne saradnice u uredu tada zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Bože Mihajlovića.

U tom uredu, kako je rekla, pored njih dvoje je sjedila i njegova daktilografkinja. Kada je daktilografkinja otišla na bolovanje, kazala je Peco, ona je povremeno dolazila u kancelariju zbog potreba posla i po pozivu Mihajlovića.

- Odnosi između nje i Mihalovića su, po mom mišljenju, bili kolegijalni i dobri. Tužilac je imao povjerenja u nju i njen rad. Radila je za njega i povjerljive poslove jer je dugi niz godina sarađivala s njim - izjavila je Peco.

Prisjetila se trenutka kada je Mihajlović pozvao daktilografkinju da se vrati s bolovanja kako bi našla privremeno oduzete predmete iz jednog od predmeta. Peco je navela da je daktilografkinja kazala da predmete ne može da nađe, jer su u KDP-u Tužilaštva, da je bolesna i da ih ne može tražiti, te je sačinila potvrdu.

- Mihajlović je naložio KDP-u da potraže i oni su obavijestili da nisu mogli naći te predmete. Tužioca sam pitala šta je s tim, on mi je rekao da se ne sekiram, da to nije moj problem - dodala je Peco.

Govoreći o predmetu u kojem je krivotvoreni novac, Peco je ispričala da je daktilogafkinja kazala da novac ne može biti u sklopu dokaznog materijala za Sud, te da je ona nakon arhiviranja izdvojila novac i stavila ga u ladicu.

Pojasnila je da je Sud kasnije tražio da se dostave novčanice, te je Mihajlović pozvao daktilografkinju da dođe i nađe novac. Nakon nekoliko dana, prema svjedokinji, Sud je vratio novčanice jer se serijski brojevi nisu poklapali.

Peco je navela da se tužilac uznemirio u vezi s tim i da je tražio vještačenje, koje je pokazalo da novčanice nisu bile falsifikovane.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 maraka, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Tehnička sekretarica glavnog tužioca Tužilaštva BiH Sanela Bekrić je ispričala da je 2017. bila u posjeti daktilografkinji, kojom prilikom joj je predala novac namijenjen za njeno liječenje.

Suprug daktilografkinje joj je rekao, kako je posvjedočila, da je ona izašla s Mihajlovićem na kafu i da je sačeka jer će se brzo vratiti.

- Ona (daktilografkinja) je bila vrijedan radnik i dobra osoba, što i za tužioca mogu reći - navela je Bekrić.

Na upit optuženog Mihajlovića, svjedokinja je kazala da joj daktilografkinja nije ništa govorila o njihovom sastanku, niti da je vršen pritisak na nju.

Naredno suđenje je zakazano za 8. septembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.