open-navfaktor-logo
search
Blokada
Migrantima zabranjeno iskrcavanje u Bihaću, Željeznice ne dozvoljavaju povratak voza
Talgo voz koji je sinoć dva sata iza ponoći stigao u Bihać nalazi se pod blokadom
09.11.2018. u 09:59
get url
text

Talgo voz u kojem je oko 150 migranata stigao je noćas oko dva sata poslije ponoći u Bihać, ali pripadnici MUP-a USK ne dozvoljavaju im iskrcavanje. Voz sa putnicima i dalje se nalazi na željezničkoj stanici.

Glasnogovnornica MUP-a USK Snežana Galić kaže da se u vozu nalazi 146 migranata.

-Čekamo da vidimo šta dalje. Voz nije blokiran i može ići nazad sa migrantima, samo što voz neće da napusti Bihać, Željeznice to ne dozvoljavaju. Policija ne dozvoljava migrantima izlazak iz voza jer i dalje postupamo po naredbi Vlade USK. Ovdje je veliki broj migranata, nema dovoljno smještajnih kapaciteta. I kapaciteti IOM-a su, prema informacijama, popunjeni odavno - kazala nam je Galić, dodajući da je ova naredba na snazi od 23. oktobra.

U vozu su bila 153 migranta, od kojih je sedmero, koji su bili ranjiva kategorija, smješteno u Bihaću.

Kontaktirali smo JP Željeznice FBiH kako bismo saznali šta namjeravaju uraditi i hoće li vratiti voz sa migrantima u Sarajevo. Međutim, u press službi ovog preduzeća kazali su nam da im pošaljemo pitanja na koja će odgovoriti kada ih Uprava razmotri, ali nisu precizirali kada će se to desiti. 

Slična situacija desila se i 24. oktobra kada za 90 migranata koji su doputovali iz Sarajeva u Bihać nije dozvoljeno iskrcavanje. Svi su autobusima vraćeni za Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.