open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Migrantima u USK hitno potrebna pomoć
Na sastanku je naglašeno da su formirani timovi koji sarađuju sa međunarodnim organizacijama koji se bave zdravljem i migrantima, ali pomoć koja stiže je nedovoljna
19.11.2018. u 16:15
get url
text

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kocom o zdravstvenoj zaštiti migranata i problemima s kojima se suočavaju zdravstvene ustanove Unsko-sanskog kantona. Sastanku su prisustvovali i ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona Hazim Kapić i direktorica Doma zdravlja u Bihaću Anela Softić Kasumović koji su ukazali na tešku situaciju kada je riječ o opremljenosti zdravstvenih ustanova da zdravstveno zbrinu veliki broj migranata u Unsko-sanskom kantonu, a posebno na teritoriji općine Bihać.

-Problemi s kojima se Bosna i Hercegovina suočava zbog velikog broja migranata su veliki. Ni jedna država samostalno se ne može nositi s ovakvom situacijom, pa ni Bosna i Hercegovina. Unsko-sanski kanton je u najtežoj situaciji i hitno im je potrebno pružiti pomoć a posebno bihaćkom domu zdravlja kojem je neophodno sanitetsko vozilo - rekao je ministar Osmanović.

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Unsko-sanskog kantona Hazim Kapić i direktorica Doma zdravlja u Bihaću Anela Softić Kasumović informirali su sagovornike da je mobilni ljekarski tim dnevno odgovoran za 120 pacijenata, a vikendom i više, što čini veliko opterećenje i ugrožava normalno funkcioniranje zdravstvenog sistema. Izrazili su bojazan za pojavu zaraznih bolesti i mogućnost da bude ugroženo i lokalno stanovništvo.

-Trenutno imamo samo jedno sanitetsko vozilo i nerijetko smo u situaciji da moramo praviti procjene kome je u određenom trenutku prioritetno pružiti pomoć. Među migrantima na području naše općine ima djece, trudnica i bolesnika kojima je potrebna palijativna njega. Imajući u vidu da tek slijedi zima, da je veliki broj migranata u neuvjetnom smještaju, plašimo se da nećemo moći pomoći svima - rekla je direktorica Softić Kasumović.

Na sastanku je naglašeno da su formirani timovi koji sarađuju sa međunarodnim organizacijama koji se bave zdravljem i migrantima, ali pomoć koja stiže je nedovoljna. Naglašeno je i da je nemjerljiva pomoć koju pruža lokalno stanovništvo.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč rekao je da je njegova zemlja zbrinula veliki broj izbjeglica, te u potpunosti razumije problem s kojima se Bosna i Hercegovina trenutno suočava. Rekao je da će sa nadležnim institucijama u svojoj zemlji razmotriti na koji način Turska može pomoći. Ponudio je i pomoć Crvenog polumjeseca koji ima veliko iskustvo u ovoj oblasti.

Ministar Adil Osmanović i ambasador Haldun Koč kratko su se dotakli i drugih oblasti saradnje, te naglasili da će predstojeća posjeta ministra turizma i kulture Turske krajem mjeseca Bosni i Hercegovini biti prilika za unapređenje saradnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.