open-navfaktor-logo
search
Na mjestu događaja
Migrantima u Blažuju i Ušivku bolje nego u "Jungle campu", mještani "traže dozvole za oružje"
Migranti iz kampa Vučjak koji su tokom noći i rano jutros smješteni u kasarne Ušivak i Blažuj zadovoljni su što konačno imaju struju, vodu i osnovne uvjete za život, a s dolaskom ljepšeg vremena namjeravaju nastaviti svoj put prema EU. S druge strane, mještani Blažuja uznemireni su njihovim dolaskom 
11.12.2019. u 15:53
get url
text

Oko 750 migranata iz "Jungle campa", kako među sobom nazivaju kamp Vučjak, smješteno je tokom noći i rano jutros u kasarnama Ušivak i Blažuj, nedaleko od Sarajeva.

Ekipa Faktora razgovarala je s migrantima koji su sinoć prebačeni u Ušivak, kao i onima koji su rano jutros smješteni u kasarnu u Blažuju. Kažu kako im je, u odnosu na uvjete koje su imali u "Jungle campu", ovdje veoma dobro, ali bilo je i onih koji nisu zadovoljni onim što ih je dočekalo.

- Ovdje moramo ostati jer je zima. Kada dođe proljeće, planiram da krenem prema Italiji. Ovdje imamo sve što tamo nismo imali – vodu, struju, mjesto za spavanje, hranu. Mnogo je bolje nego na Vučjaku - kazao je Zen iz Pakistana, koji se trenutno nalazi u kasarni u Blažuju.

S druge strane, mladić iz Afganistana komentarisao je kako nije sjajno, te da im je u kasarnoj veoma hladno, nemaju deke kojima bi se pokrili, da imaju jedino ono što su sa sobom ponijeli iz Vučjaka. 

{$galerijaFotografija}

Dok smo razgovarali sa migrantima, pred kasarnu Blažuj stiglo je nekoliko mještana koji su nam ispričali kako nisu sretni zbog toga što će migranti biti smješteni nedaleko od njihovih domova, kao i to da vjeruju da će sa njima imati problema.

- Jutros su dalazili iz Vodovoda i kanalizacije, te kanalizaciju iz kasarne pustili u lokalni potok. Mnogi od nas smo nakon informacije da će ovdje smjestiti migrante počeli vaditi dozvole za nošenje oružja, a ja sam nabavio i pet kerova u dvorištu, pa neka priđu – kazao je jedan od mještana koji nije želio da mu navodimo ime.

Da su mještani zabrinuti zbog dolaska migranata, potvrdio nam je i Salih Hajdarević, predsjednik Mjesne zajednice Blažuj. Iako su znali da će kad-tad migranti biti smješteni u kasarnu nedaleko od njihovih domova, nisu očekivali da će to biti ovako brzo.

- Iz IOM-a su nam rekli da sigurno neće biti tu prije 20. ili 25. januara jer kasarna nije uvjetna i potrebno je najmanje mjesec kako bi se ona adaptirala i osposobila da se u njoj može živjeti. Međutim, rano jutros sam saznao da su oni ipak tu smješteni, što je bilo veoma nekorektno od IOM-a – kazao je Hajdarević.

Prema njegovim riječima, mještani su zabrinuti za sigurnost svoje djece jer se osnovna škola, koja je, kako nam je objasnio, prema broju učenika druga u Kantonu Sarajevo, nalazi 200-tinjak metara od kasarne.

- Bojim se da će situacija u jednom trenutku eskalirati jer mnogi roditelji će strahovati da li smiju poslati dijete u školu sa mobitelom ili dvije marke u džepu. Takvu atmosferu dijelom su stvorili i napisi u medijima gdje se nerijetko može pročitati kako su migranti nekoga opljačkali, pokrali, napali... Zaista me strah toga na šta će sve ovo izaći, a najveća briga trenutno nam je škola. Imamo dobru saradnju sa općinom i policijom, a tražili smo i da jedno policijsko vozilo bude ispred škole od sedam sati ujutro do osam navečer – dodao je Hajdarević.

Naš sagovornik ističe kako ga mještani od jutros informišu da pristigli migranti napuštaju kamp, budući da je otvorenog tipa, te da se okupljaju u većim grupama, što građanima "stvara nelagodu i nervozu".

- Problem je i to što se već kreću brzom cestom, preskaču preko branika i ne vode računa o tome da li im ususret dolaze vozila. Ne daj Bože, može nekom da se nešto desi, onda će biti kasno reagovati – istaknuo je.

Hajdarević je naveo i to kako je Blažuj izbjegličko naselje.

- Mi, naravno, susjećamo sa migrantima koji su došli. Ali trebate biti svjesni toga da su ljudi tu napravili svoje domove, osnovali porodice, djecu šalju u školu, tu su se skrasili... I mi smo nekada bili izbjeglice i najbolje razumijemo te ljude, ali svi trebamo živjeti po zakonima ove države i neće biti problema – naglasio je.

S druge strane, mještani oko kampa Ušivak već su navikli na konstantni priliv migranta i, kako su nam kazali, nisu raspoloženi za razgovor s novinarima jer su "već rekli sve što se moglo reći". 

{$galerijaFotografija}

Novinarske ekipe, kao i u Blažuju, mogle su doći samo do kapije kasarne. Migranti, oni koji duže vrijeme borave u kampu, kao i oni novopridošli, slobodno su izlazili i vraćali se u kasarnu. Oni koji su sinoć tu stigli iz Vučjaka, ispričali su nam kako im je Ušivak velika promjena, s obzirom na to da samo dan ranije nisu imali struje, vode, niti ostalih osnovnih potreba za život. 

- Tamo je bio snijeg, mnogo lošije vrijeme, ali ovdje je bolje. Toplo je, hrana je dobra, spavamo na suhom. Prenoćit ću još jednu noć, a već ujutro krećem prema hrvatskoj granici. Prije proljeća želim stići u Italiju, koja je moja krajnja destinacija - kazao nam je migrant iz Afganistana. 

Ostali s kojima smo razgovarali ipak žele sačekati bolje vremenske uvjete i više temperature. Svima je, kako su nam i ovaj put potvrdili, cilj doći u Evropsku uniju i tu ostati. 

Kasarna Blažuj, Migranti 11.12.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.