open-navfaktor-logo
search
Postoje dokazi
Migranti uđu u Hrvatsku, u BiH ih vrate pretučene: Tužilaštvo "utvrđuje okolnosti"
Povrijeđeni migranti navodno su kazali da su ih na teritoriji Hrvatske pretukli hrvatski policajci prilikom ilegalnog prelaska državne granice, nakon čega su ih vratili na teritoriju BiH. O ovom problemu izvještavali su svjetski mediji, a postavlja se pitanje i kako naoružani policaci druge zemlje ulaze na teritoriju naše države
Nedim Pobrić
07.08.2019. u 14:25
get url
text

U posljednje vrijeme evidentan je problem na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, gdje policajci RH migrante koji su nekako uspjeli prijeći granicu, s obzirom na to da nemaju ingerencije izvan granica svoje zemlje, ilegalno prebacuju nazad u našu državu.

Takav slučaj dogodio se i sinoć prilikom čega je, prema poznatim informacijama, povrijeđeno čak 18 migranata. Oni su u noći sa utorka na srijedu pronađeni kod Velike Kalduše u neposrednoj blizini granice. Zvaničnih informacija o tome šta se tačno dešavalo zasad nema. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, povrijeđeni migranti su kazali da su ih na teritoriji Hrvatske pretukli hrvatski policajci prilikom ilegalnog prelaska državne granice, nakon čega su ih vratili na teritoriju BiH.

O ovom problemu ranije su izvještavali i strani mediji. Novinari britanskog BBC-ja proveli su nekoliko dana sa migrantima koji preko Hrvatske nastoje doći u Evropsku uniju, te donijeli priču o tome kako ih hrvatski graničari tuku, hapse, pljačkaju i vraćaju nazad u BiH.

Uz tekst pod naslovom "Pretučeni i opljačkani: Kako Hrvatska upravlja svojim granicama" objavljen je i video na kome migranti pokazuju povrede na tijelu tvrdeći da su ih pretukli hrvatski policajci. Neki od njih su brutalno pretučeni.

Kilometar preko granice

Na naoružane pripadnike hrvatske policije, koji ulaze kilometar preko granice u Bosnu i Hercegovinu, upozorio je prije nekoliko dana i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić. Gradonačelnik se našao na udaru kritika, od migranata do raznih humanitarnih organizacija zbog nehumanih uvjeta.

- Ne može ih Hrvatska hvatati sa svih strana i vraćati u Bihać, bez obzira na to jesu li ušli u Šidu ili su ih uhvatili kraj Kupe na granici sa Slovenijom, a stižu čak i sa slovensko-italijanske granice. Hrvatska policija naoružana kalašnjikovima ulazi nam kilometar preko granice, ja se predstavim i kažem da to nije prema zakonu, a oni samo sliježu ramenima i kažu da imaju takva naređenja. Ne možete to pravdati odvraćanjem – kazao je ranije Fazlić.

On je i za BBC posvjedočio kako je lično vidio da hrvatski graničari vraćaju migrante u našu zemlju. Pravdali su to riječima da su dobili takva naređenja.

BBC je podsjetio i na snimak načinjen prošle zime skrivenim kamerama aktivista. Na njemu se vidi kako policajac migrante udara nogom, a drugi drži pištolj.

Jedan od hrvatskih policajaca anonimno je priznao da je od šefa dobio naređenje da uhvate migrante prije nego dođu do bilo kojeg mjesta na kojem mogu zatražiti azil. Migranti također tvrde da im policajci u Hrvatskoj otimaju novac, mobitele i druge predmete. Uprkos i objavljenim snimcima Hrvatska negira da se to dešava, a njena vlada odbila je odgovoriti novinarima na pitanja o migrantima.

"Ulaze na našu teritoriju naoružani"

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nedavno je za Faktor izjavio kako ovo ministarstvo već duže vremena raspolaže informacijama da hrvatska policija naoružana prelazi granicu i ulazi na teritoriju Bosne i Hercegovine.

- Imamo sve informacije, i da ulaze na našu teritoriju naoružani, i snimke šta rade sa migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pređu u Hrvatsku, a onda ih oni tuku, otimaju novac, mobitele i vraćaju nama. Ministarstvo sigurnosti nema nadležnosti za vođenje vanjske politike i mi smo te informacije proslijedili u Predsjedništvo BiH, čija je to nadležnost. Mora se nešto uraditi, mora se reagovati. Također, i Minstarstvo vanjskih poslova BiH je upoznato sa time da hrvatska policija naoružana ulazi u BiH, i oni mogu i moraju reagirati i zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH - poručio je ministar Mektić.

VEZANI TEKST - Mektić: Hrvatski policajci naoružani ulaze u BiH, imamo snimke šta rade s migrantima

Zbog ovog problema krajem prošlog mjeseca savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića su ambasadoru Republike Hrvatske Ivanu Saboliću skrenuli su pažnju na upade naoružanih pripadnika policije RH na teritoriju BiH u rejonu Bosnske krajine čime se direktno narušava teritorijalni integritet i suvernitet BiH.

- Mišljenja smo da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu. Tokom razgovora dužnosnici Republike Hrvatske su pozvani da analiziraju Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem - rečeno je ambasadoru Saboliću.

Bez zvaničnih informacija

S obzirom na to da na sinoćnjem slučaju nije radila policija Unsko-sanskog kantona, glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić nije ulazio u detalje, ali je iznio saznanja do kojih su došli.

- Kolege iz Granične policije BiH navodno su pronašli lica na teritoriji Velike Kladuše, u blizini granice. Oni su ih dovezli u Dom zdravlja. Navodno imaju određene povrede. Ne znam ni koliko lica, ni koje vrste povreda. Prema onome što znam od kolega na terenu navodno su migranti, koji su izjavili da su prebačeni iz Hrvatske na teritoriju BiH. To je sve što znamo u ovom trenutku, a za sve ostale informacije nadležna je Granična policija - rekao je Šiljdedić.

Iz GPBiH povodom ovog događaja oglasili su se saopćenjem u kojem nisu detalisali o onome što se desilo.

- O događaju je upoznato Tužilaštvo BiH. Granična policija poduzima mjere i ranje pod nadležnošću Tužilaštva BiH, u skladu s čim su informacije u nadležnosti Tužilaštva BiH - naveli su iz GPBiH.

Međutim, ni iz ove pravosudne institicije nisu željeli detaljno govoriti o samom događaju.

- Tužilaštvo BiH je informirano i zajedno sa agencijama za provođenje zakona, poduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja. Više informacija ne možemo davati – kratko su odgovorili na naš upit.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.