open-navfaktor-logo
search
Životna borba
Migranti na putu prema Evropi: Intervencije grčkih snaga, najviše pogođena djeca
Više hiljada migranata koji namjeravaju preći u Evropu, prisutno je u pograničnom području u Edirneu.
09.03.2020. u 11:07
get url
text

Veliki broj njih na prelazak u Evropu čeka već 11 dana. Migranti koriste i kopnene i riječne prijelaze. U nadi da će im Grčka otvoriti granicu, veliki broj se nalazi u tampon zoni u dijelu graničnog prijelaza Pazarkule-Kastanies. Više od 3.000 migranata večeri provodi u šatorima i nalaze se u jako teškim uslovima. Hladne noći najviše pogađaju djecu koja su također u tampon zoni. 

Pod koordinacijom guvernera Edirnea, Pokrajinska uprava za upravljanje migracijama osigurala im je tri obroka. Grčke sigurnosne snage napravile su barikade ispred graničnog prelata Kastanies, često koristeći vodene topove, zvučne bombe i suzavac protiv migranata. Postoje situacije kada koriste i metke. 

Migranti na različite načine pokušavaju preći postavljene barikade na grčkoj granici. Na to intervenišu grčke sigurnosne snage. Suzavcem su najviše pogođena djeca. Postoje i migranti koji su povrijeđeni toliko da su morali biti hospitalizirani u turskim bolnicama. Dvadesetjednogodišnji Sirijac Muhammed Ali izjavio je da mu se rodbina nalazi u Njemačkoj. Napustili su domove zbog rata u zemlji. 

- Želim preći grčku granicu i otići do rodbine u Njemačkoj. Tamo želim pronaći posao i formirati bolji život za sebe. Grčke snage otvaraju vatru na nas i ne daju nam da pređemo. Šta da radim, u Siriji je rat. Assad nas napada - poručio je Ali. 

Pakistanac Ali Asan (20) domovinu je napustio zbog siromaštva i loših uslova života. I njegova je želja doći do Njemačke. 

- U Pakistanu nam je jako loše. Nema posla i zbog toga želim u Njemačku. Tamo imam rodbinu i prijatelje - poručio je on. 

Afganistanac Ahmed Leskeri (17) napustio je zemlju zbog rata i nezaposlenosti. Ovaj maloljetnik je već šest godina na putu prema Evropi. Živio je u Iranu i Turskoj. 

- Napustio sam školu. Svaki čovjek želi bolji život. U Njemačkoj želim nastaviti obrazovanje i pronaći posao - rekao je Leskeri. 

U Njemačku želi i 18-godišnji Mustafa Beshdi. 

- Tamo su mi amidža i dajdža. U Iranu je život težak, napustio sam i školu. Ukoliko uspijem doći do Njemačke, nastavit ću školovanje - ispričao je on. 

Optužujući Evropsku uniju da nije ispunila svoja obećanja o pomoći za neregularne migrante, Turska je nedavno omekšala svoju politiku prema migracijama, omogućujući migrantima da traže ulazak u Evropu. U Turskoj se trenutno nalazi preko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, po čemu je zemlja sa najviše izbjeglica u svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.