open-navfaktor-logo
search
U šatorskom naselju
Migranti iz zgrade Doma penzionera u Bihaću izmješteni na lokalitet Lipa
Više od 240 migranata koji su boravili u nedovršenoj zgradi Doma penzionera u središtu Bihaća, izmješteni su u privremeno šatorsko naselje na lokalitetu Lipa.
18.05.2021. u 10:31
get url
text

Jutrošnjom akcijom dislokacije migranata rukovodili su pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

- Ovo je nastavak aktivnosti relokacije migranata iz središta Bihaća u privremeno šatorsko naselje u Lipi, koje provodi Služba za poslove sa strancima BiH. Konkretno jutros su iz nedovršene zgrade Doma penzionera izmještena 242 migranta, te će odmah na lokalitetu Lipa biti podvrgnuti medicinskim pregledima. Ovi ljudi će u skladu sa zdravstveno - epidemiološkim mjerama, određeni period biti smješteni u prostor za preventivnu izolaciju. Također, na lokalitetu Lipa bit će proveden i određeni proces prepoznavanja maloljetnika bez pratnje, nakon kojeg će u sve eventualno biti uključen i nadležni centar za socijalni rad - izjavio je zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Gradska uprava Bihać je odmah posredstvom Službe civilne zaštite pokrenula aktivnosti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, odnosno osiguranja ili onemogućavanja ponovnog ulaza u nedovršeni objekat Doma penzionera.

- Odmah smo počeli sa čišćenjem i asanacijom kompletnog objekta i okolnog prostora. Vrlo brzo će se u saradnji sa vlasnikom zgrade Fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije BiH krenuti sa osiguravanjem objekta, odnosno postavljanjem zaštitne ograde i onemogućavanjem ponovnog ulaza, jer u suprotnom nismo ništa uradili - riječi su pomoćnika gradonačelnika Bihaća za civilnu zaštitu i stručne poslove Edina Kulenovića.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH potvrđeno je i kako će slične aktivnosti i akcije izmještanja migranata iz središta Bihaća biti nastavljene i u narednom periodu, u skladu sa smještajnim kapacitetima u privremenom šatorskom naselju na lokalitetu Lipa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.