open-navfaktor-logo
search
Tražili vodu
Migranti iz Blažuja upali na prostor zatvora na Igmanu
Grupa od desetak migranata jučer je u kasnim popodnevnim satima iz privremenog migrantskog centra u Blažuju, krećući se kroz šumu, upala na posjed KPZ-a Sarajevo.
17.04.2020. u 07:59
get url
text

S obzirom na to da je prostor pokriven termalnim kamerama, uočili su ih zavodski policajci, koji su ih uz upotrebu zvučne i svjetlosne signalizacije upozorili, nakon čega su se oni razbježali.

Na mjesto događaja pozvana je i policija, a kako je kasnije utvrđeno, migranti su došli u vodozaštitnu zonu i u kanistere sipali vodu na rezervoaru sa kojeg se zatvor snabdijeva vodom.

Prava sreća je da su u trenutku kad su migranti upali na posjed zatvora, službeni psi, koji se kreću po ovom području na sajlama, bili zatvoreni u boksove.

Direktor sarajevskog KPZ-a Faruk Zubčević potvrdio je za Faktor da se desio ovaj incident, te kazao kako će već danas reagirati i Uprava zatvora i Ministarstvo pravde.

- Odmah ćemo uputiti akt Službi za poslove sa strancima, kao i upravniku centra u Blažuju, razgovarat ćemo s njima, jer mi ne možemo nikome garantovati sigurnost ko se neovlašteno nađe na tom području - kazao je Zubčević.

Danas će, dodao je, dodatno utvrditi ograde i postaviti znakove upozorenja kako se slični incidenti ne bi ponavljali.

O kako opasnim životinjama, koje su, uz policajce, zadužene za osiguranje ovog područja, najbolje pokazuje video ispod. 

Podsjećamo, zatvor poluotvorenog tipa na Igmanu, koji je u sklopu KPZ-a Sarajevo, obuhvata prostor od oko 500 duluma zemljišta, uglavnom šumskog područja.

Kaznu zatvora ovdje izdržavaju osuđene po presudama Suda Bosne i Hercegovine, uglavnom za ratne zločine.

Službeni psi KPZ Igman
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.