open-navfaktor-logo
search
Neizvjesnost
Migranti i drugu noć proveli pod otvorenim nebom: I danas neizvjesno na GP Maljevac
Migranti, među kojima su i žene i djeca, još jednu noć su proveli pod otvorenim nebom 
25.10.2018. u 10:08
get url
text

Više od stotinu migranata i drugu noć je provelo u improvizovanima šatorima u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac, javlja Anadolu Agency (AA).

Trenutno je mirno na graničnom prelazu. Policija je postavila žutu traku na oko 100 metara od granice s Hrvatskom i postavila kordon. Na mostu, granici BiH i Hrvatske, i dalje se nalazi manji broj pripadnika hrvatske policije. 

Migranti, među kojima su i žene i djeca, još jednu noć su proveli pod otvorenim nebom. Granični prelaz Maljevac je odblokiran, međutim, saobraćaj još nije u funkciji. 

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković podsjetila je da su migranti sinoć u par navrata pokušali preći u Hrvatsku, bilo je naguravanja, ali nije bilo fizičkih sukoba.

-Bilo je povrijeđenih. Najbitnije je da je riječ o lakšim tjelesnim povredama. Povrijeđena su tri migranta i tri policijska službenika Granične policije BiH - istakla je Dujković.

Povrijeđeni pripadnici Granične policije, kako je kazala, vraćeni su u kordon.

-Tokom noći bila je mirna situacija na Međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša - Maljevac i na mostu. Jutros možemo primijetiti da je upola manji broj migranata koji su došli na ovo mjesto da pokušaju preći na hrvatsku stranu - kazala je Dujković.

Saobraćaj je, naglasila je, do prelaza omogućen. 

-Odblokiran je i prelaz i mi od MUP-a Hrvatske očekujemo da se u narednim satima pusti saobraćaj u funkciju. Pripadnici Granične policije pokušavaju pregovorima, bez upotrebe sile, poštivajući u potpunosti međunarodno humanitarno pravo, da riješe situaciju. Migranti nikada neće, na ovaj način, preći na hrvatsku stranu - izjavila je Dujković.

Međutim, poručila je, ne isključuje se da će se poduzimati policijske mjere jer je riječ o graničnom prelazu. 

-Nadamo se najboljem rješenju, jer nam je zaista stalo do ovih ljudi. Bez obzira što se prepolovio broj ljudi koji se ovdje nalaze, još uvijek je tu određen procenat žena i djece, koji su ovdje već dvije noći - dodala je Dujković navodeći da je u Velikoj Kladuši i rukovodstvo Granične policije gdje će danas održati sastanak s drugim policijskim organima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.