Migrante iz minski sumnjivog područja su izvukli pripadnici ATJ Lučko, koji su jučer prvo helikopterom pretraživali to područje do večernjih sati, a zatim su ih upozorili da su u minski sumnjivom području i da trebaju ostati tu dok ne dođe pomoć. Pirotehničari ATJ Lučko odredili su najkraći put od sigurne zone do njih te jutros počeli s pregledom terena i stvaranjem sigurnog koridora za izvlačenje kroz minski sumnjivo područje te je spašeno deset osoba i pružena im je pomoć.

MUP u saopćenju piše da je grupa stranih državljana nezakonito ušla u Republiku Hrvatsku te je u šumskom predjelu kod mjesta Blata u općini Saborsko ušla u minski sumnjivo područje. Tu je muškarac mlađe životne dobi nagazio na nepoznatu eksplozivnu napravu i smrtno stradao, dok su ostale osobe iz grupe povrijeđene od eksplozije. Nakon zaprimljene dojave, policijski službenici su pronašli jednog smrtno stradalog i jednog povrijeđenog muškarca, dok se ostatak grupe udaljio u nepoznatom smjeru.

MUP je kazao da je u ovom trenutku šest osoba izrazilo namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, dok su ostale osobe s obzirom na to da su bile povrijeđene, medicinski zbrinute. Jedna od njih nalazi se u životnoj opasnosti.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija, podsjeća se, intenzivno još od 2018. godine javno ukazuju na opasnosti nezakonitih migracija i to posebno upozoravaju na opasnost minski sumnjivih područja, teških zimskih uvjeta na planinama te rijekama.