open-navfaktor-logo
search
Utvrđen identitet
Migrant koji je uperio pištolj u policajku u RS-u rekao da je iz Palestine, a zapravo je Alžirac
Služba za poslove sa strancima, provodeći operativne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, utvrdila je danas identitet migranta za kojeg je utvrđeno da je posjedovao vatreno oružje i za kojeg se osnovano sumnja da je počinio krivično djelo "napad na službenu osobu u vršenju službene radnje" na području Banje Luke.
18.06.2020. u 20:09
get url
text
Policajac

- Migrant je nakon hapšenja naveo da je državljanin Palestine inicijala H.H. Služba za poslove sa strancima je operativnim radom i provjerama utvrdila da se radi o osobi inicijala G.A. državljanu Alžira, o čemu su prikupljeni relevantni dokazi te upoređeni biometrijski podaci koje Služba u postupku registracije prikuplja od migranata - saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Služba za poslove sa strancima će u daljem postupku putem Ambasade Alžira tražiti zvaničnu potvrdu identiteta migranta, a sve u cilju udaljavanja s teritorije Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je u periodu od 2018. godine do danas, ukupno registrovala 55.721 migranta. U postupku registracije, Služba uzima biometrijske podatke, te prikuplja druge relevantne dokaze nastojeći utvrditi identitet migranata, te navedene podatke razmjenjuje s partnerskim bezbjednosnim agencijama u cilju zaštite bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

- Služba je današnjom akcijom dala značajan doprinos rasvjetljavanju krivičnog djela za koje se osnovano sumnja da počinio migrant G.A. te će i u narednom periodu kontinuirano preduzimati sve neophodne operativne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.