open-navfaktor-logo
search
Pretransparetno
"Mi nikada nećemo kao SDA": Konaković sa ortacima izborni plijen dijeli po košarkaškim utakmicama i hotelima
Neće se više vlast u ovoj zemlji dogovarati po restoranima, kafanama i hotelima. Sve će biti transparentno i razgovori će se voditi u institucijama Bosne i Hercegovine. 
08.12.2022. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - Uskoro počinje sastanak "Osmorke" i HDZ-a: Stigli Nikšić, Čović, Konaković, Forto, Efendić...

Ovako bi ukratko glasila "kategorično" izrečena poruka koju svakodnevno imamo prilike čuti i od Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, Naše stranke, ali i iz SDP-a BiH, koji žestoko kritikuju SDA, ali i buduće partnere HDZBiH i SNSD, što su vlast dogovarali i dijelili izborni plijen po kafanama. 

I šta se dogodi? Ključne odluke za građane ove zemlje ipak se donose za kafanskim stolom, a ne u institucijama. U odnosu na prethodnike, samo je redoslijed obrnut. "Osmorka" i HDZ su sporazum potpisali u Parlamentu BiH, pa onda u hotelu krenuli dijeliti fotelje, dok je do sada bila tradicija da se prvo dogovore sve raspodjele, a onda se u institucijama potpišu sporazumi. 

Ili što nam je prije nekoliko dana poručio šef NiP-a, "još jedan proces koji dugo nije viđen, sporazumi su potpisivani uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednice i skoro nijedan nije realizovan". 

Jučer u hotelu u Konjicu, u rodnom gradu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, delegacija u ime "Trojke", odnosno "Osmorke" koju predvode Nikšić, Konaković i Edin Forto dogovara sa Draganom Čovićem raspodjelu funkcija u Federalnoj vladi, ali i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. 

Prije toga, Konaković je završio na košarkaškoj utakmici u Laktašima, gdje je, kako se pohvalio, razgovarao sa Dodikom o formiranju vlasti, te da je "spreman žrtvovati ne jednu nego tri političke karijere ako će ta žrtva donijeti nešto dobro Bosni i Hercegovini i svim ljudima u njoj".

I nije prvi put da prečasni Konaković sam sebe demantira. I ne samo to, već pogazi i zaključke koje je usvojio najviši stranački organ.  

VEZANI TEKST - Konaković i Dodik zajedno gledali utakmicu i razgovarali o formiranju vlasti

Tako je prije pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu, Predsjedništvo NiP-a donijelo sljedeći zaključak

- Narod i pravda opredijeljena je za nastavak pregovora o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija, odbijajući maksimalističke zahtjeve pojedinih strana u pregovorima, koji bi produbili etničku podjelu zemlje i ne bi suštinski ispoštovali presude Evropskog suda za ljudska prava. Držimo da je pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine, uz podršku i medijaciju međunarodnih partnera.

I umjesto u institucijama, Konaković završi u neumskom hotelu Marea. Uslijedilo je opravdanje u njegovom stilu, presipanja iz šupljeg u prazno.  

Na pitanje Patrije da li se to kosi sa usvojenim zaključcima Predsjedništva NiP-a da se razgovori vode u institucijama BiH, Konaković je kazao da se kosi, ali da "prijateljima ne mogu reći ne".

- Naš stav je da kada zove američka i evropska administracija koji su toliko uložili ovdje i koji su partneri za dalji razvoj da ne možemo odbiti poziv i odazvat ćemo se. Ako već trebamo njihovu pomoć, onda je dobro i da se odazovemo na razgovore - kazao je tada Konaković. 

A upravo te administracije, odnosno ambasadori i strani zvaničnici koji su dolazili u BiH kao medijatori, u proteklih više od dvije decenije su dogovore o svim važnim reformama organizirali po restoranima, hotelima..., a ne u institucijama BiH. 

VEZANI TEKST - Čović o detaljima razgovora iz Neuma: O Radončiću, Konakoviću, SDA...

Tako je, primjera radi, reforma policije dogovarana u sarajevskom restoranu Golf, potom u hotelu Kaldera u Laktašima, u restoranu u Hutovom Blatu, potom u hotelu na Bjelašnici... O reformi Ustava razgovaralo se u zgradi Centralne banke BiH, u NATO bazi u Butmiru... 

Ili pak Alijansa za promjene. Sastanci o ovoj koaliciji su održavani u nekadašnjem restoranu Capri (sadašnji Paper Moon) u Sarajevu, gdje je u separeu sjedio kao domaćin Zlatko Lagumdžija. 

Omiljeni pregovarački restoran Dragana Čovića bio je Romanca u Mostaru, a nerijetko političari su se sastajali i u Sarajevu Kod Kibeta. 

Dodik je u hotelu Kaldera održavao sastanke i sa bivšim šefom Misije OSCE-a Johnathanom Mooreom, ali i sa Čovićem. 

Čović se u Romanci sastajao sa Lagumdžijom, koji ga je 2012. godine kada je došlo do previranja u koaliciji SDA-SDP, pokušao uvesti u vlast. Ovaj restoran bio je mjesto sastanka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.