Među 210 sankcionisanih: Šurkov, koji se dovodio u vezu sa Dodikom, na "Putinovoj listi"

objavljeno: 31.01.2018. u 15:25

Na listi 210 osoba iz Rusije, koje je administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa identificirala u sklopu zakona o sankcijama i borbi protiv negativnog ruskog utjecaja, nalazi se i Vladislav Šurkov.

Ovaj savjetnik i saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina dovodio se u vezu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i utjecajem Moskve na izbor predsjednika RS-a 2014. godine.

Šurkov se nalazi na tzv. Putinovoj listi osoba koje SAD identificiraju kao moguće nove mete sankcija zbog veza sa Kremljem te spornih aktivnosti u Ukrajini, širenju ruskog utjecaja ili kršenja ljudskih prava.

Prema navodima američke nevladine agencije Stratfor, Šurkova i Dodika povezuje uloga ruskog propagandiste i ultranacionaliste Konstatina Malofeeva, koji je identificiran kao agent Putinovog savjetnika.

- Dodik je dvije sedmice prije izbora 2014. godine putovao u Moskvu na sastanak sa Putinom. Na dan izbora Dodik se sa Malofeevom susreo u hotelu kod Banja Luke. Malofeev je agent Putinovog savjetnika Vladimira Šurkova. Njih dvojica su navodno organizirali i finansirali referendume na Krimu te u regijama Donjeck i Lugansk. Štaviše, Malofeeev je u Banja Luku došao sa grupom Kozaka, koji su bili u blizini biračkog mjesta - navodi se u tekstu Stratfora, koji je objavljen krajem marta prošle godine, a u kojem se tretira porast utjecaja Rusije u regiji.

Bugarski istraživač Christo Grozev je te navode potvrdio u tekstu objavljenom na internet stranici bellingcat.com koja objavljuje istraživačke priče, te je istaknuo da je Malofeev bio zadužen da osigura pobjedu Dodika na izborima.

Grozev je objavio i fotografiju na kojoj su, kako navodi, Dodik i Malofeev na dan izbora. Podsjetimo, Dodik je u vrlo tijesnoj utrci, te rezultatima koji su objavljeni sa zakašnjenjem, pobijedio kandidata SDS-a Ognjena Tadića za samo deset hiljada glasova.

Osim Šurkova, na Putinovoj listi, koja je objavljena na zahtjev američkog Kongresa, su i čelnici kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini direktno ili putem filijala, poput Alekseya Millera, čelnika Gazproma i Germana Grefa, čelnika Sberbanka.