open-navfaktor-logo
search
Akcija građana
Metimo ispred svog praga: Čišćenje naselja Breka
Još jedna akcija "Metimo ispred svog praga" koju je Udruženje građanki i građana Novi Centar organiziralo, ovaj put u sarajevskom naselju Breka, uspješno je okončana.
27.06.2020. u 17:34
get url
text
Naselje Breka

Šesdesetak aktivistica i aktivista i komšija s Breke, u saradnji s Mjesnom zajednicom "Breka", Rad-om, sarajevskim vatrogascima, Civilnom zaštitom, nevladinom organizacijom Let’s do it, Udruženjem turističkih radnika Vučko... doslovno su oprali Breku.

- Ne možemo za dva sata očistiti cijelo naselje, ali imamo namjeru da u skoroj budućnosti, okupamo cijelu BiH - rekli su nam iz Udruženja Novi Centar.

Razočarani deponijama koje su zatekli na Breki, divljim neuređenim zelenim površinama za koje nadležni ne mogu da se dogovore oko odgovornosti, aktivisti se ovaj sunčani dan ipak nisu dali obeshrabriti. Rukama su čupali zaraslu travu i busenje i čistili mjesecima skupljani otpad, prevashodno s igrališta na kojima rastu i igraju se naša djeca. Nakon skupljanja i metenja, na radost okupljenih, naši Vatrogasci su šmrkovima oprali igrališta i stubišta.

- Ovo je tek jedna u nizu akcija koje UG Novi Centar ima u planu i koje će, nadamo se, probuditi svijest građanki i građana o važnosti brige za našu okolinu, sigurnost i čistoću. S druge strane, odlučni smo iz polusna probuditi i nadležne institucije da konačno rade svoj posao - poručuju iz Novog Centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.