Nismo ni znali

Meteor eksplodirao u atmosferi - kolika mu je bila snaga

Objavljeno: 18.03.2019. u 15:10

Do eksplozije je došlo iznad Beringovog mora, tako da je ovaj događaj ostao nezabilježen u javnosti

Veliki meteor eksplodirao je u Zemljinoj atmosferi u decembru prošle godine, javila je NASA. Ovo je bila druga najveća eksplozija ove vrste u posljednjih 30 godina, a najveća otkako je jedan meteor eksplodirao iznad grada Čeljabinska u Rusiji, prije šest godina, javio je BBC.

Međutim, iako se radilo o velikoj eksploziji, ona je ostala nezabilježena u javnosti, jer se dogodila iznad nenaseljenog dijela planete, tačnije iznad Beringovog mora, koje se nalazi između Kamčatke u Rusiji i Aljaske u SAD-u. Energija koja je oslobođena prilikom eksplozije bila je 10 puta veća od snage atomske bombe bačene na Hirošimu.

Prema navodima zvaničnice NASA-e Lindley Johnson, eksplozija ovako velikih meteora se dogodi samo dva ili tri puta u 100 godina.

Prije tačno tri mjeseca, 18. decembra prošle godine, oko podneva po lokalnom vremenu, meteor je ušao u Zemljinu atmosferu, idući brzinom od 32 kilometra u sekundi. Eksplodiorao je na visini od oko 25 kilometara iznad površine, oslobodivši energiju od 173 kilotone.

Izvor:   BBC

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije