Pezer je, naime, još znatno ranije odustao od nastupa na SP-u za koje je imao ispunjenu normu, ali mu je plan za ovo ljeto bio nastup na Mediteranskim igrama (MI) u Oranu (Alžir) i Evropskom prvenstvu u Minhenu, na kojima je ciljao i medalje.

Prvi cilj nije ispunio, a mediteranska medalja, po svemu sudeći, izmakla mu je zbog stare povrede, koju je obnovio odmah na početku takmičenja. S novim rekordom MI pobijedio je Srbijanac Armin Sinančević, čiji je najduži hitac iznosio 21.29 metara; drugi je bio Asmir Kolašinac, također iz Srbije s 20.39, a treći Egipćanin Mohamed Halifa s 20.35 metara.

- Mediteranske igre su bile najbolje u kugli do sada, ali ja sam imao tu nesreću da se povrijedim. Pukao mi je prsni mišić pektoralis, zbog čega sam bacao samo tri serije te odustao. U prvoj sam seriji bacio 20.23 metra i s tim sam hicem do posljednje serije bio treći, kada me je prebacio Egipćanin pa sam završio kao četvrti - napominje Pezer.

Nakon što je poslije trećeg hica ponovo osjetio jaku bol, u dogovoru s trenerom Mehmedom Skenderom, odlučio je odustati. Nije želio rizikovao dodatno pogoršanje stanja povrijeđenog mišića pa nije ni bacao u preostale tri serije.

- Povredu sam u međuvremenu zaliječio, bio sam i na kontroli u Banjoj Luci, ali nisam bacao niti radio benč proteklih 15 dana. Posljednja dva treninga bacao sam dva puta pa idem na pripreme na Vlašić, gdje ću se spremati za EP u Minhenu. Nastup na EP-u me očekuje 15. augusta, odnosno prvog dana. Ujutro će biti kvalifikacije, a isti dan, navečer, veliko finale - navodi Pezer.

Trenutno, kaže, nema plan kontrolnih nastupa na mitinzima pred odlazak na EP, mada je imao velike planove za Minhen. Svjestan je da bi ga povreda sa MI iz Alžira mogla unazaditi.

- Što se tiče EP-a, iz ove perspektive, ne mogu ništa kazati šta bih mogao napraviti. Bitno mi je da se vratim na nivo prije povrede pa bih onda mogao da procjenjujem svoje šanse na EP-u. Vlašić će mi biti neka orijentacija u tom pogledu - ističe Pezer.  

Zanimljivo je da su u kvalifikacijama za finale na SP-u u Oregonu, u kojima nije nastupio ni Srbijanac Armin Sinančević, samo petorica takmičara bila ispunila normu od 21.20 metara, a da je preostalih sedam u finale ušlo po rezultatu - posljednji je s 20.24 metra u finale ušao Meksikanac Uzeil Munoz.

Finale su na SP-u izborila samo trojica Evropljana - Italijan Nik Monzio, koji je s 21.35 m bio četvrti, zatim Hrvat Filip Mihaljević s 21.17 m i Norvežanin Marcus Thomsen s 20.27 m.

Medalje su jutros u finalu, u kojem su čak četverica takmičara prebacila 22, a njih sedam 21 metar, između sebe podijelili domaći, američki takmičari. Dvostruki olimpijski pobjednik Ryan Crouser, za svoju prvu titulu svjetskog prvaka, morao je oboriti rekord svjetskih prvenstava, koji sada iznosi 22.94 metra.

Naime, najduži hitac srebrenog i prethodnog svjetskog prvaka Joe Kovacsa iznosio je 22.89 m, što je i njegov najbolji rezultat ove sezone, dok je trećeplasirani Josh Awontunde bronzanu medalju osvojio s novim ličnim rekordom 22.29 m. Četvrti, Novozelanđanin Tom Walsh bacio je 22.08 metara.

Najbolji od Evropljana u finalu bio je Hrvat Filip Mihaljević, koji je s 21.82 metra bio šesti. Italijan Nik Ponzio s 20.82 metar bio je deveti, a Norvežanin Marcus Thomasen 10., s dužinom 20.66 m.