open-navfaktor-logo
search
Grupa C
Messijev posljednji ples, Ochoa i Guardado peti put na SP, Lewandowski predvodi Poljsku, Saudijci nepoznanica
Svjetsko prvenstvo u Kataru održat će se od 20. novembra do 18. decembra ove godine.
16.11.2022. u 08:32
get url
text

Bit će ovo prvi Mundijal koji se održava u vrijeme kada je na sjevernoj hemisferi zima. Katar će tako postati jedina arapska država koja je bila domaćin Svjetskog prvenstva.

Došlo je na red da vam predstavimo i grupu C u kojoj se nalaze selekcije Argentine, Meksika, Poljske i Saudijske Arabije.

- Argentina -

Reprezentaciju predvodi kapiten Lionel Messi (PSG) koji je najavio da će mu ovo biti posljednji nastup na Svjetskom prvenstvu u karijeri.

Iza sebe ima nastupe na četiri svjetska prvenstva, a najbliži naslovu svjetskog prvaka bio je 2014. u Brazilu, gdje je njegova reprezentacija poražena u finalu od Njemačke golom Maria Goetzea u produžetku, a Messi dobio nagradu za najboljeg igrača turnira.

Od igrača koji se izdvajaju na spisku su i: Paulo Dybala (Roma), Joaquin Correa (Inter), Lautaro Martinez (Inter), Julian Alvarez (Manchester City).

Roster Gaučosa prema Transfermarktu procijenjen je na 633,20 miliona, a najvredniji igrač u timu je Lautaro (75 miliona).

- Meksiko - 

Selektor Martino je manje-više pozvao ono najbolje što Meksiko ima u ovom trenutku i nije bilo iznenađenja na samom spisku.

Martino na raspolaganju nema Jesusa Coronu, koji je zbog povrede i definitivno otpao prije nekoliko dana i praktično on je jedini veći izostanak sa spiska.

Odavno je poznato da na istom neće biti dva možda i najbolja igrača poput Javiera Hernandeza Chicharita i Carlosa Vele.

Za golmana Guillerma Ochou i veznjaka Andreasa Guardada ovo će biti peti Mundijal u karijeri, a počeli su u Nemačkoj 2006. godine.

Meksikanci prema Transfermaktu vrijede 176,10 miliona eura. Edson Alvarez iz Ajaxa je najskuplji u rosteru (35 miliona eura).

- Poljska - 

Poljake će u Kataru predvoditi goleter Barcelone i najveća zvijezda selekcije Robert Lewandowski.

Od poznatijih imena tu su još: Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Piotr Zielinski (Napoli) i golman Wojciech Szczesny (Juventus).

Najveće iznenađenje na spisku je izostanak veznjaka Leeds Uniteda Mateusza Klicha. 

Poljaci su procijenjeni na 255,6 milion eura, a najvredniji igrač je očekivano Lewandowski (45 miliona eura).

- Saudijska Arabija -

Na spisku se nalaze igrači iz domaće lige, od toga njih 12 je iz Al-Hilala, a šest iz Al-Nassra.

Saudijci će vjerovatno najviše problema imati na poziciji golmana jer su Mohamed Al Ovais i Navaf Al Akidi rezervisti u svojim klubovima, a Mohamed Al Jami brani za Al Ahli koje je ove sezone drugoligaš.

Roster ove selekcije procijenjen je na svega 25,20 miliona eura. Najskuplji igrač je Sultan Al-Ghannam iz Al-Nassra (2,50 miliona eura).

Grupa C, raspored

1. kolo, 22. novembar

11 sati: Argentina - Saudijska Arabija (Lusail)
17 sati: Meksiko - Poljska (Doha)

2. kolo, 26. novembar

14 sati: Poljska - Saudijska Arabija (Al Rayyan)
20 sati: Argentina - Meksiko (Lusail)

3. kolo, 30. novembar

20 sati: Poljska - Argentina (Doha)
20 sati: Saudijska Arabija - Meksiko (Lusail)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.