open-navfaktor-logo
search
Sjajni Argentinac
Messi na Mundijalu u Kataru oborio čak 12 rekorda, evo šta je sve napravio
Tridesetpetogodišnji Lionel Messi u Kataru je vodio Argentinu do treće titule na svjetskim prvenstvima, prve nakon 36 godina.
21.12.2022. u 19:19
get url
text

Napadač PSG-a na turniru u Kataru osvojio je Zlatnu loptu, koja se dodjeljuje najboljem igraču, nakon što je postigao sedam golova na svom petom Svjetskom prvenstvu.

Sjajno finale je završeno rezultatom 2:2, da bi nakon produžetaka bilo 3:3 pa su se morali izvoditi jedanaesterci. Uspješniji su bili Argentinci koji su slavili s 4:2 i tako stigli do treće titule svjetskih šampiona, a Messi do jedinog pehara koji mu je nedostajao u karijeri.

VEZANI TEKST - Messi u Kataru konačno osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao

Vođa i najveća zvijezda argentinske reprezentacije u Kataru je srušio čak 12 rekorda:

1. Najviše nastupa u utakmicama svjetskih prvenstava - 26. Prestigao je Lothara Matthausa (25) i Miroslava Klosea (24).

2. Najviše asistencija u utakmicama svjetskih prvenstava - devet. Prestigao je Diega Maradonu (osam) i Pierrea Littbarskog (sedam).

3. Postao je jedini igrač koji je zabio gol u svakoj fazi utakmica na svjetskim prvenstvima, otkako se ona igraju u formatu s 32 reprezentacije. Zabijao je u grupi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

4. Odigrao je najviše minuta u utakmicama svjetskih prvenstava - 2314. Prestigao je Paola Maldinija (2217).

5. Jedini je fudbaler koji je asistirao na pet svjetskih prvenstava.

6. Jedini je argentinski fudbaler koji je zabijao golove na barem četiri svjetska prvenstva.

7. Odigrao je najviše utakmica na svjetskim prvenstvima kao kapiten. Otkako je preuzeo traku 2011. godine, skupio je 18 takvih susreta.

8. Fudbaler je koji je najviše puta učestovao u postizanju golova bilo kao strijelac ili kao asistent. Zabio je 13 puta, asistirao devet.

9. Najmlađi je fudbaler s nastupima na pet svjetskih prvenstava. Rođen je 24. juna1987.

10. Igrač je s najviše dobivenih nagrada za igrača utakmice na svjetskim prvenstvima. Ima 11 takvih priznanja, odnosno bio je proglašen najboljim u 42 posto svojih odigranih utakmica na SP-ima.

11. Ne postoji igrač s većim razmakom između golova na svjetskim prvenstvima. Prvi je postigao 16. juna2006. Srbiji i Crnoj Gori, a posljednji Francuskoj 18. dcembra 2022. To je razmak od gotovo 16 i po godina.

12. Najstariji je igrač u utakmicama svjetskih prvenstava koji je postigao pogodak i upisao asistenciju na istoj utakmici. Napravio je to u utakmici protiv Hrvatske u pobjedi 3:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.