open-navfaktor-logo
search
Zaslužena titula
Messi dobio nagradu BBC-ja: "Svjetska sportska zvijezda 2022"
Kapiten novog svjetskog fudbalskog prvaka Argentine Lionel Messi proglašen je za "svjetsku sportsku zvijezdu 2022. godine", po izboru britanske radio-televizije BBC.
21.12.2022. u 13:38
get url
text

Tridesetpetogodišnji Messi u Kataru je vodio Argentinu do treće titule na svjetskim prvenstvima, prve nakon 36 godina.

Napadač Paris Saint Germaina na turniru u Kataru osvojio je Zlatnu loptu, koja se dodjeljuje najboljem igraču, nakon što je postigao sedam golova na svom petom Svjetskom prvenstvu.

Bivši as Barcelone nadaleko je priznat kao jedan od najvećih fudbalera svih vremena, navodi BBC.

Messi je dva puta bio strijelac u finalu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva protiv Francuske, a uspješno je izveo i udarac sa bijele tačke. Nakon izvođenja penala Argentina je slavila sa 4:2. 

To je značilo da je Messi dodao najveću fudbalsku nagradu na listu trofeja koja uključuje sedam Zlatnih lopti, četiri titule Lige prvaka, jednu titulu Copa Amerike, deset titula La Lige sa Barcelonom i francusku ligu sa PSG-om. Osim toga, postigao je zapanjujuća 793 gola u svojoj karijeri.

Sa PSG-om je Messi osvojio svoju prvu titulu prvaka Francuske u aprilu, a od početka sezone 2022/23. u augustu postigao je 12 golova uz 14 asistencija u 19 klupskih nastupa.

Messi bi na sljedećem Svjetskom prvenstvu 2026. godine igrao sa 39 godina, a ranije je nagovijestio da bi finale u Kataru moglo biti posljednje u karijeri. 

Titula BBC-ja "svjetske sportske zvezde godine" dodjeljuje se sportisti koji je tokom godine postigao najistaknutiji sportski uspjeh na svjetskoj sceni, prenosi STA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.