open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva
Mesihović: Ne gasi se ni urgentni centar KCUS-a, ni urgentni centar Opće bolnice
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović kazao je na današnjoj press konferenciji da se intenzivno radi na izradi "puta pacijenta“ u ekstremnijim uvjetima, ukoliko bi zatrebalo.
20.04.2020. u 13:35
get url
text

- Svakodnevno se posmatra sve, i traži najbolji put kako bi pacijenti imali što bolju zaštitu. Glavni nam je cilj da vidimo koliko to kadrova možemo mobilizirati, da se napravi posebna bolnica, ukoliko bi to zatrebalo. Jer razlika je između "puta pacijenta" u normalnim okolnostima, i onog u vrijeme pandemije –pojasnio je on dodajući da će u narednih 20-ak do mjesec biti završen i taj posao.

Također, poslao je poruku, kako je rekao "medicinarima, nesvršenim studenima i uglednim liječnicima da ni u jednoj varijatni nije predviđeno da se gasi ijedan urgentni centar, ni urgentni centar KCUS-a ni u Općoj bolnici".  

Naš zdravstveni sistem, dodao je, ima dobar informacioni sistem, a IT stručnjaci svakodnevno rade na prikupljanju podataka i njihovom predočavanju o tome kako se radi sa pacijentima, koliko je telefonskih poziva bilo, usluga iz domena Covid-19, patologije koja je standardna, kako bi građane informisali.

- U svakom sistemu postoje propusti, a mi to moramo da rješavamo u hodu, a za ovih 40 dana radimo sa najboljim stručnjacima, konsultiramo ih i prihvatamo njihove naučno utemeljene savjete i argumente – zaključio je Mesihović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.