open-navfaktor-logo
search
Reakcije zastupnika
Mešalić: Sram ih bilo; Gutić: Ne bih glasao za smjenu Vlade TK
Za smjenu Vlade TK glasao bih samo i isključivo ukoliko to bude stav moje stranke, sve ostalo su spekulacije
09.10.2019. u 14:19
get url
text
Mahir Mešalić i Bego Gutić
get url
text

Vlada Tuzlanskog kantona ne postoji ni 100 dana, a već se počele spekulacije o tome da neće dugo potrajati. Neki mediji označili su Mahira Mešalića, zastupnika DF-a u Skupštini TK, kao "papka", odnosno jednog od onih koji će omogućiti smjenu vlade. On na to jasno kaže "sram ih i stid bilo".

- Svako ko me zna, bilo iz moje stranke ili oni s kojima sam se politički sukobljavao, za mene će reći jedno, a to je da me se ne može kupiti i uključiti u korupciju. Ovi prljavi napadi dolaze iz moje stranke, jer me neki žele otjerati iz DF-a zato što se protivim tome da se moja stranka izruči Zlatku Lagumdžiji - rekao je Mešalić danas za Faktor.

On je najavio tužbu protiv medija koji su ga bez dokaza optužili za političku trgovinu.

- Dao sam puno za DF i niko me iz njega neće tjerati na ovaj način - emotivan je bio Mešalić.

Vlast u TK čine SDA, DF, SBB, SBiH, Socijaldemokrate BiH, nova stranka koju su osnovali nezadovoljni SDP-ovci na čelu s Enverom Bijedićem te bivši član PDA Smajo Mandžić. U opoziciji su SDP, PDA i Naša stranka, koje zajedno imaju 16 ruku, dok je minimum potreba za većinu 18.

Odluke Vlade Tuzlanskog kantona javno je kritizirao Bego Gutić, zastupnik SDA u Skupštini TK i bivši premijer, a zbog toga se i njegovo ime pojavljivalao u raznim spekulacijama, od toga da ga zovu u SDP, do toga da se nešto dogovorio s PDA Mirsada Kukića.

Gutić kaže da ne zna da li je došlo do homogenizacije u opozicije, ali da nema ni govora da bi glasao za smjenu Vlade TK.

- SDA je demokratska stranka, ja sam kritikovao ono što nije dobro u radu Vlade i to ću nastaviti, ali ostajem dio Kluba zastupnika SDA. Međutim, na pojave poput izmjene finansijskog plana Direkcije cesta TK, kojim se pogodovalo nekim firmama koje se bave ljetnim održavanjem, neću šutjeti. Za tu svrhu izdvojeno je više od 830 hiljada maraka dodatnih sredstava, bez provedenih javnih nabavki, a za tu svrhu već se na godišnjem nivou izdvaja 2,1 milion KM - kaže Gutić.

Dodaje da neki u ovome što iznosi vide lični animozitet ili osvetu, neki povod za krizu, ali on kaže da nema prostora za takva tumačenja.

- SDA je u svojim programskim dokumentima, kao jedan od ključnih ciljeva, postavila borbu protiv korupcije i ja mislim da moja dužnost kao zastupnika da se na svaki način borimo protiv kriminala i korupcije. Moramo biti dosljedni u onome što obećavamo. Ima vjerovatno u SDA nekih koji bi jedva čekali da ja odem, ali od toga nema ništa - kaže Gutić.

Za smjenu Vlade TK glasao bih samo i isključivo ukoliko to bude stav moje stranke, sve ostalo su spekulacije.

- Ja imam namjeru da se politikom bavim duže vrijeme, a najvažnije je da čovjek bude dosljedan - zaključio je Gutić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.