open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva DF-a
Mešalić: "Bh. blok" postoji kako bi Konakoviću omogućili zauzimanje pola Sarajeva, ne postoje nigdje van tog grada
Član Predsjedništva Demokratske fronte Mahir Mešalić se oglasio povodom posljednjeg izvještaja State Departmenta.
12.06.2020. u 14:25
get url
text

Osvrnuo se Mešalić na dio izvještaja u kojem se navodi stav bivšeg predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednika Naroda i pravde (NiP) Elmedina Konakovića o imenovanju osnovne škole u Sarajevu po Mustafi Busuladžiću.

- Izvještaj State Departmenta posljednje je upozorenje i poruka strankama lijevo od centra da se distanciraju od radikalno desničarske politike Elmedina Konakovića i njegove tzv. stranke Narod i pravda – napisao je Mešalić.

Ocijenio je da je poražavajuće da su se stranke lijevo od centra, koje deklarativno baštine tekovine antifašizma, u potpunosti podredile interesima, kako je kazao, radikalno desničarske Konakovićeve stranke.

- Očito je da tzv. "bh. blok" postoji tek samo kako bi se Konakoviću omogućilo zauzimanje najmanje pola Sarajeva. Taj blok ne postoji nigdje drugo izvan Sarajeva. On ne postoji u Tuzli, a vidimo da ne postoji ni na pitanju Srebrenice i Mostara, gdje SDP i Naša stranka vode potpuno suprotne politike. Jedini njegov smisao jeste davanje vjetra u leđa Elmedinu Konakoviću i NiP-u, kojeg Sjedinjene Američke Države vide kao sigurnosnu prijetnju – ocijenio je Mešalić.

Svoj osvrt je zaključio tvrdnjom da je ideja Naše stranke i dijela SDP-a da se ljevica okuplja oko Konakovića, a ne oko Željka Komšića, bila potpuno pogrešna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.