open-navfaktor-logo
search
Napad u Bugojnu
Mersiha Ljubuškić: Današnji dan prije devet godina nikada neću zaboraviti
Živjeti se mora, djeca rastu, kao i brige i obaveze. Oni mi daju snagu da idem dalje. A, kada se sjetim tog vremena, bili su mali, mrvice... Čudno je to, kako godine brzo prolaze, kazala je supruga policajca Tarika Ljubuškića koji je prije devet godina ubijen u terorističkom napadu u Bugojnu
27.06.2019. u 12:36
get url
text

 I devet godina nakon događaja koji je promijenio naše živote, ista je bol u duši i srcu, jer smo izgubili nekoga koga smo nezmjerno voljeli, kazala je Feni Mersiha Ljubuškić, supruga policajca Tarika Ljubuškića koji je stradao u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Bugojno 27. juna 2010.

- Svaki put mi je teško pričati o tome. Ali, zbog velikog broja ljudi koji na ovaj dan dođu i zajedno s mojom porodicom podjele našu tugu i bol, nekako sam u isto vrijeme i tužna, i zadovoljna. Jer, mnogo je lakše kada vidite da taj događaj, moj rahmetli suprug i porodica, nisu zaboravljeni - naglasila je.

Dodaje kako joj posebno teško pada to što njen suprug nije dočekao trenutak u kojem je njihov sin Anes upisao Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) u Mostaru, a kćerka Amna završila osmi razred osnovne škole.

- Živjeti se mora, djeca rastu, kao i brige i obaveze. Oni mi daju snagu da idem dalje. A, kada se sjetim tog vremena, bili su mali, mrvice... Čudno je to, kako godine brzo prolaze – konstatira.

Priča kako je posljednji put supruga vidjela to kobno jutro, dok ga ispraćala na posao. 

- Ustala sam, jer je moj rahmetli Tarik trebao da ide na posao u pet sati. Začudila sam se što se spremio 15-20  minuta ranije, jer je, inače, volio da malo odspava. Otišao je, a ja sam se vratila u krevet. Nije prošlo par minuta, dogodilo se najgore - prisjeća se Mersiha.

Strašnu eksploziju, koja je u momentu izbila vrata u spavaćoj sobi njenog stana, koja gleda u pravcu zgrade Policijske stanice, nikada neće zaboraviti.

- Sve je bilo u dimu, svirali su alarmi, čula se dreka i vriska stanara, stakla su se lomila... Bilo je strašno. Ta slika mi je stalno pred očima, tako da ne volim ni gledati kroz taj prozor, a ne sjedim više ni na balklonu, koji je nekada bio naše omiljeno mjesto – kaže Mersiha, koja je i sama policajka zaposlena u bugojanskoj policijskoj stanici.

Ova snažna žena i majka, svaki dan odlazi na posao u zgradu, u čijem se holu nalazi spomen-ploča podignuta u znak sjećanja na njenog supruga.

- Teško je bilo vratiti se na posao, nakon tog događaja. Ali, kako ja to kažem, popričam sama sa sobom i shvatim da imam djecu o kojoj neko mora brinuti. Zbog onih koji su mi ubili supruga, radne zadatke obavljam s još većim ponosom - istaknula je.

Ističe da, na kraju, ima veliku podršku kolega, posebno onih s kojima svakodnevno sarađuje u „poslu koji voli, i misli da ga obavlja onako kako treba“.

- Puno mi znači podrška bivšeg načelnika Policijske uprave Zaima Ždralovića, i čovjeka koji ga zamijenio na toj poziciji Mustafe Zahirovića, koji su bili uz moju porodicu, kada god je to trebalo - kazala je Mersiha Ljubuškić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.