open-navfaktor-logo
search
Donatorska konferencija EU
Merkel: Za vakcinu protiv COVID-19 potrebno oko osam milijardi eura
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako je za razvijanje vakcine protiv novog tipa koronavirusa potrebno prikupiti oko osam milijardi eura.
02.05.2020. u 15:36
get url
text

Merkel je u sedmičnoj videoporuci podsjetila kako svi mogu biti zaraženi koronavirusom zbog čega je potrebno zajednički djelovati. Osvrnula se i na donatorsku konferenciju Evropske unije koja će biti održana 4. maja.

- I Njemačka će dati značajan finansijski doprinos. Ne želim danas saopćavati, ali mogu reći da ćemo dešavanja koja slijede aktivno pratiti - rekla je Merkel.

Merkel je pozvala na međunarodnu saradnju u pronalasku lijeka i vakcine protiv COVID-19 i podsjetila je na posljedice koje COVID-19 ostavlja na ekonomskom, socijalnom i društvenom planu.

- Zbog toga moramo brzo i uz veliku koncentraciju raditi kako bismo razvili vakcinu i zaustavili i pobijedili virus. Ovo je jedan od najčasnijih zadataka kako bismo spasili milione života u svijetu - rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka rekla je i kako će u tom pogledu biti ostvarena bliska saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) koja igra ključnu ulogu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.