open-navfaktor-logo
search
Poziv na dijalog
Merkel upozorila: Moguća ruska vojna intervencija u Bjelorusiji
Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas na moguću vojnu intervenciju Rusije u Bjelorusiji i pozvala na unutarnacionalni dijalog za prevazilaženje političke krize u kojoj se Bjelorusija nalazi.
19.08.2020. u 17:33
get url
text

Nakon sastanka s liderima Evropske unije Merkel je novinarima u Berlinu kazala da predsjednički izbori koji su 9. augusta održani u Bjelorusiji nisu bili ni pošteni ni slobodni i da Evropska unija neće priznati njihove rezultate.

Na upit da komentira moguću ulogu Rusije u rješavanju krize u Bjelorusiji i mogućnost ruske vojne intervencije, Merkel je kazala da zvanični Berlin usko kontaktira za Moskvom kako bi se izbjegao takav scenarij.

- Rusija i Bjelorusija imaju veoma bliske odnose i bilateralne sporazume. Mi smo svakako jasno upozorili da bi vojna intervencija Rusije znatno zakomplicirala situaciju - kazala je Merkel.

Merkel je pojasnila da bi Bjelorusija samostalno trebala pronaći izlaz iz krize i to na bazi nacionalnog dijaloga u uvažavanja zahtjeva opozicije.

Ona je također najavila da će članice EU-a raditi na uvođenju ciljanih sankcija protiv onih koji stoje iza izbornih prevara i nasilja protiv mirnih demonstracija u Bjelorusiji.

Aleksandar Lukashenko je na čelu Bjelorusije 26 godina, a 9. augusta je s 80,1 posto osvojenih glasova pobijedio na predsjedničkim izborima protukandidatkinju Svetlanu Tokjanovsayu koja je osvojila svega 10,12 posto glasova.

Bjeloruska opozicija odbacila je rezultate Centralne izborne komisije i tvrdi da su izbori bili neregularni, što tvrde i demonstranti koji su pokrenuli val antivladinih protesta u toj zemlji.

Tikhanovskaya je u ponedjeljak izjavila da je spremna voditi Bjelorusiju tokom prelaznog perioda u kojem bi bili organizirani pošteni i kredibilni demokratski izbori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.