open-navfaktor-logo
search
Poziv na dijalog
Merkel: U Idlibu nam treba primirje i sigurna zona za stotine hiljada Sirijaca
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako je u sirijskom Idlibu potrebno primirje, odnosno sigurna zona za stotine hiljada Sirijaca koji se trenutno nalaze na turskoj granici, javlja Anadolu Agency (AA).
02.03.2020. u 19:02
get url
text

Merkel je govorila na konferenciji za novinare nakon 11. Samita integracija, a tom prilikom se dotakla pitanja neregularnih migranata i aktuelne situacije u sirijskom Idlibu.

Podvukla je kako sve ono što se dešava posljednjih dana jasno pokazuje koliko je važan sporazum o migrantima postignut između Europske unije (EU) i Turske. Prema njenim riječima, Turska je dala značajan doprinos prihvatanjem velikog broja migranata.

Naglasila je kako se dešavanja u Idlibu na vrlo ozbiljan način odražavaju na Tursku.

Podsjetila je i na to kako je ovih dana zajedno s francuskim predsjednikom Emmanelom Macronom imala sastanak s ruskim liderom Vladimirom Putinamo.

- Potrebno nam je primirje (u Idlibu), potrebna je sigurna zona za stotine hiljada Sirijaca koji se trenutno nalaze na turskoj granici - kazala je Merkel.

Dodala je i kako je Turska primila više od 3 miliona Sirijaca, gotovo milion Afganistanaca i iranskih izbjeglica, te da je u tom smislu situacija u Idlibu znatno otežala situaciju za Tursku.

Njemačka kancelarka je ponovila kako može razumjeti da Vlada turske i predsjednik Erdogan mnogo više očekuju od Europe, ali kako smatra da je neprihvatljivo nezadovoljstvo na tom planu iskazivati preko izbjeglica.

Merkel je dodala kako je Turska suočena s velikim zadatkom u Idlibu, te kako je s tom zemljom potrebno razgovarati po pitanju izbjeglica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.