open-navfaktor-logo
search
Susret s Pompeom
Merkel: Sjedinjene Države ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Evrope
Svijet je u velikoj nevolji. Postoji niz problema kao što su situacija u Siriji, Libiji i Ukrajini. Iznad svega je spor s Iranom oko nuklearne politike. Tema razgovora bit će i saradnja u borbi protiv terorizma, istakla je kancelarka uoči sastanka s Pompeom
31.05.2019. u 19:54
get url
text

Sjedinjene Države su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Evrope, ali u najvažnijim pitanjima još uvijek postoje nesuglasice, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u petak u Berlinu. 

U saopćenju za medije prije razgovora s Pompeom, kancelarka Merkel jasno je stavila do znanja da želi razgovarati o različitim problemima, ali u duhu partnerstva.

- Svijet je u velikoj nevolji. Postoji niz problema kao što su situacija u Siriji, Libiji i Ukrajini. Iznad svega je spor s Iranom oko nuklearne politike. Tema razgovora bit će i saradnja u borbi protiv terorizma - istakla je kancelarka uoči sastanka s Pompeom.

Sjedinjene Države bile su i ostale najvažniji njemački partner izvan Evrope, naglasila je Merkel.

- To se pokazuje  kroz desetljeća partnerstva i prijateljstva, koje nam danas treba više nego ikada, u 21. stoljeću - rekla je Merkel.

Njemačka i SAD su razmjestile znatan broj vojnika u Afganistan, naglasila je kancelarka. Stoga će s Pompeom razgovarati i o situaciji na terenu, objavljeno je na službenoj stranici njemačke vlade.

Pompeo se ranije tokom dana susreo u Berlinu i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom a tom prilikom je bilo riječi i o odnosu prema kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei. 

- SAD više neće dijeliti osjetljive podatke s zemljama u kojima je u upotrebu telekomunikacijske mreže uključena i kompanija Huawei. Kina ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, Njemačke, Evrope i zapadnih demokratija diljem svijeta - rekao je Pompeo nakon susreta. 

Heiko Maas je izjavio kako i Njemačka gaji skepsu oko povjerljivosti Huaweija ali je istovremeno naglasio kako je vlada uvela visoke sigurnosne standarde pri izgradnji 5G mreže mobilne telekomunikacije, prenosi dpa.

Pompeo se dotaknuo i daljnjeg vojnog angažmana Njemačke u Siriji ali nije konkretizirao što Washington očekuje od Njemačke. 

- Mi smo naše evropske partnere zamolili za podršku - rekao je Pompeo. 

Spiegel Online je jučer javio kako SAD od Njemačke očekuje produženje mandata njemačkih izviđačkih aviona Tornado u kontroli zračnog prostora iznad Sirije. Maas je odbacio komentirati ove navode te je ukazao na to da o produženju mandata na jesen odlučuje Bundestag.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom je jučerašnjem govoru pred apsolventima američkog elitnog sveučilišta Harvard indirektno kritizirala politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.