open-navfaktor-logo
search
Samit u Istanbulu
Merkel, Putin, Makron i Erdogan zatražili uspostavljanje trajnog primirja u Siriji
Lideri četiri zemlje su najavili da će zajedno djelovati u pravcu kreiranja uvjeta za političko rješavanje sirijske krize i uspostave mira i stabilnosti u toj zemlji
27.10.2018. u 20:43
get url
text

U Istanbulu je danas održan kvadrilateralni samit o Siriji na kojem su učestvovali predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, njegove ruske i francuske kolege Vladimir Putin i Emmanuel Macron, te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Lideri četiri zemlje su najavili da će zajedno djelovati u pravcu kreiranja uvjeta za političko rješavanje sirijske krize i uspostave mira i stabilnosti u toj zemlji. Naglasili su i važnost nastavka borbe protiv terorizma.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je održan jedan vrlo plodonosan sastanak, te kako je cilj da se na terenu u potpunosti uspostavi održivi mir i da se što prije zaustavi prolijevanje krvi.

- Želja nam je da donesene odluke budu korisne za našu sirijsku braću. Imamo cilj da se na terenu u potpunosti uspostavi održivi mir i da se što prije zaustavi prolijevanje krvi. Nedovoljna briga međunarodne zajednice glavni je razlog što je sirijska kriza izrasla u globalni problem - naglasio je Erdogan.

Istakao je također kako je mirovni proces koji se u Astani vodi o Siriji primjer za međunarodnu zajednicu.

- Danas smo vidjeli da i uz učešće Francuske i Njemačke, možemo poboljšati sinergiju koju smo uspostavili u Astani. Složili smo se da je potrebno nastaviti sa pružanjem humanitarne pomoći sirijskom narodu - rekao je Erdogan.

Na pitanje šta će se desiti sa Bahsarom al-Assadom u Siriji, Erdogan je odgovorio kako će o tome odluku donijeti sirijski narod.

Turski predsjednik podvukao je, između ostalog, kako će Turska i istočno od Eufrata nastaviti uklanjati sve prijetnje po njenu nacionalnu sigurnost, baš kao što je to urađeno i zapadno od te rijeke.

Erdogan se dotakao i ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, te je poručio kako saudijski zvaničnici moraju dati odgovor na to ko je u Tursku poslao grupu od 18 osoba.

Kancelarka Merkel naglasila da je za sirijsku krizu potrebo pronaći političko rješenje.

- Današnji samit u Istanbulu bo je veoma konstruktivan - kazala je Merkel i dodala da su lideri četiri zemlje, uprkos različitim pristupima o nekim temama, uspjeli usaglasiti zajedničku izjavu o krizi u Siriji.

Ona je istakla kako je u kontekstu političkog rješavanja sirijske krize veoma važan dogovor koji su turski i ruski predsjednici Erdogan i Putin postigli prošlog mjeseca o uspostavi primirja i demilitarizirane zone u Idlibu.

- Spremni smo učiniti sve kako bismo to primirje učinili trajnim i održivim - kazala je njemačka kancelarka Merkel.

- Turska, Rusija i Iran su aktivnostima u mirovnom procesu u Astani omogućile da se veći dio zemlje očisti od terorista. Zemlja korak po korak ide ka miru - kazao je Vladimir Putin i dodao kako je rješenje sirijske krize moguće isključivo uz poštivanje nezavisnosti, suvereniteta i cjelovitosti Sirije.

Ruski predsjednik Putin također, je kazao kako sirijski narod treba samostalno određivati svoju budućnost.

Francuski predsjednik naglasio je potrebu sveobuhvatnog restrukturiranja Sirije, te naglasio kako je korištenje hemijskog oružja neprihvatljivo bilo gdje u svijetu.

- Sirijski narod treba imati pravo na riječ o svojoj budućnosti - rekao je Macron, te dodao: "Nije naše da donosimo odluku o Siriji, ali ono što možemo učiniti jeste da pomognemo u osiguravanju uvijeta kako bi narod odlučio o svojoj budućnosti..

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.