Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je u prvi obilazak bivšeg nacističkog koncentracionog logora Auschwitz, u kojem je u periodu od 1940. do 1945. godine život izgubilo oko milion ljudi, prenosi Anadolija . Merkelova je donijela i donaciju od 60 miliona eura za Fondaciju koja nosi ime po logoru.  

Novac će biti iskorišten za očuvanje fizičkih ostataka ove lokacije - kasarni, stražarskih kula i ličnih predmeta, poput cipela i kofera ubijenih. Zajedno, ti predmeti važe kao dokazi njemačkih zločina i kao jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola zla čovječanstva. Ali potrebno ih je čuvati i njegovati usljed vremena i masovnog turizma. 

U pratnji poljskog premijera Mateusza Morawieckija, Merkel je posjetu počela obilaskom krematorijuma. Merkel i Morawiecki su posjetili i mjesta pogubljenja, gdje su odali počast žrtvama.  Donacija je uslijedila,pored 60 miliona eura koje je Njemačka donirala kada je Fondacija osnovana prije deset godina, saopćeno je iz muzeja Auschwitz-Birkenau.

To je ukupno 120 miliona eura donacije Njemačke što je najviše među 38 zemalja koje su dale svoj doprinos.  Otkako je postala kancelarka 2005. godine, Merkel je odavala poštu u drugim nacističkim koncentracionim logorima, a bila je i pet puta u izraelskom muzeju holokausta i spomenicima Yad Vashema.

Ipak, poljsko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je njenu posjetu "historijskom".  Nacističke njemačke snage ubile su oko 1,1 milion ljudi u kompleksu Auschwitz-Birkenau tokom njihove okupacije Poljske tokom Drugog svjetskog rata.

Većina žrtava bili su Jevreji, prevoženi iz cijele Evrope kako bi bili ubijeni u plinskim komorama. Ali, tu su ubijene i desetine hiljada drugih, uključujući Poljake, sovjetske ratne zarobljenike i Rome. 

Logor na jugu Poljske oko 70 kilometara od Krakowa, koji je prvobitno bio zamišljen kao zatvor za poljske političke zatvorenike, oslobodila je ruska Crvena armija 27. januara 1945. godine. Logor Auschwitz je 1947. godine odlukom poljskog parlamenta stekao status državnog muzeja i jedino je takvo mjesto koje se našlo na spisku svjetske baštine UNESCO-a.