open-navfaktor-logo
search
Godišnjica ujedinjenja
Merkel poziva Nijemce: Nastavite se boriti za demokratiju
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju da Nijemci moraju nastaviti raditi na demokratiji, dok zemlja slavila 31. godišnjicu ujedinjenja istočnog i zapadnog dijela.
03.10.2021. u 17:55
get url
text

U jednom od njenih posljednjih velikih govora u ulozi kancelarke, Merkel je rekla da je do ponovnog ujedinjenja došlo "jer je bilo ljudi u Istočnoj Njemačkoj koji su riskirali sve zbog svojih prava, slobode i drugačijeg društva".

Merkel je rekla da ni danas demokratska postignuća ne treba uzimati olako.

- Demokratija nije tu. Moramo na njoj zajednički raditi, stalno iznova, svaki dan - kazala je Merkel u istočnom gradu Halleu, upozorivši na dezinformacije i huškanje koje su uočene u trenutnim javnim raspravama.

Merkel je kao primjere napada koji su doveli do radikalizacije u njemačkom društvu navela ubistvo jednog od regionalnih političara svoje stranke CDU, napad na sinagogu u Halleu i nedavni napad na službenika benzinske pumpe koji je zamolio da osoba nosi masku.

Takođe je upozorila da ujedinjenje Njemačke "nije gotov proces", ističući da su mnogi bivši istočni Nijemci, poput nje, iskusili osjećaj da se moraju stalno pravdati da su i oni dio države.

Obilježavanje Dana njemačkog jedinstva počelo je u nedjelju ujutru ekumenskom misom u Halleu za kršćane, židove i muslimane.

Danas se obilježava 31. godišnjica ujedinjenja Zapadne i Istočne Njemačke, odnosno Savezne Republike Njemačke i Njemačke Demokratske Republike.

Njemačka je bila podijeljena četiri decenije, a Berlin je 28 godina bio podijeljen "Zidom srama", kako se još nazivao Berlinski zid. Njegovo rušenje 9. novembra 1989. godine prethodilo je ujedinjavanju Njemačke, a simbol je i okončanja hladnog rata. Njemačka je zvanično ujedinjena 3. oktobra 1990. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.