Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, Merkel je pozdravila pozitivne komentare njenog aktuelnog vicekancelara Olafa Scholza o njenoj trenutnoj vladajućoj koaliciji. Scholz, koji je također njemački ministar finansija, i kandidat socijalemokrata lijevog centra da naslijedi Merkel na izborima 26. septembra, pokušava da se predstavi kao njen prirodni nasljednik iako njih dvoje pripadaju raznim strankama.

- Sa mnom kao s njemačkom kancelarkom, nikada ne bi bilo koalicije u kojoj bi učestvovala Stranka ljevice. Da li taj stav dijeli Olaf Scholz ostaje otvoreno - izjavila je Merkel, koja je objavila u 2018. da se neće natjecati za peti četverogodišnji mandat.         

- Po tom pitanju jednostavno postoji ogromna razlika između njega i mene kada je riječ o njemačkoj budućnosti - dodala je.

Stranka ljevice vuče korijenje iz nekadašnje vladajuće istočnonjemačke Komunističke partije, neprijateljski je nastrojena prema NATO-u i protivi se razmještanju njemačke vojske van granica zemlje. Kritičari je optužuju da je previše bliska autoritarnim zemljama kao što su Rusija i Venecuela.

Merkelina Hrišćansko demokratska unija (CDU) desnog centra, čiji se kandidat Armin Laschet bori da stekne naklonost glasača sudeći po posljednjim anketama javnog mnijenja, pokušava proširiti spektar buduće ljevičarsko-desničarske koalicijske vlade između Socijaldemokrata, Zelenih i Stranke ljevice.

I Socjaldemokrati i Zeleni izrazili su rezerviranost prema vanjskoj politici Ljevice, ali nisu kategorički odbacili koaliciju na nacionalnom nivou. Slična takozvana "crveno - crvena - zelena" alijansa vlada njemačkim saveznim državama Berlin, Bremen i Thuringia, prenosi AP.