open-navfaktor-logo
search
Razvili vakcinu
Merkel na sastanku s naučnicima Sahinom i Tureci: Ponosni smo na vas
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je ta zemlja ponosna na uspjehe osnivača biotehnološkog giganta BioNTech Ugura Sahina i Ozlem Tureci koji su razvili vakcinu protiv koronavirusa.
17.12.2020. u 15:02
get url
text

- Veoma smo ponosni na vas. To mogu reći u ime Vlade Njemačke - kazala je Merkel tokom videokonferencijskog sastanka sa Sahinom i Tureci, dvoje naučnika porijeklom iz Turske.

Naglasivši važnost novorazvijene vakcine za borbu protiv koronavirusa, Merkel je izrazila nadu da će mnogo ljudskih života biti spašeno vakcinama koje su dvoje naučnika razvili pod okriljem kompanija Pfizer i BioNTech.

Merkel je kazala da joj je drago što je i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan na sastanku lidera zemalja G20 istakao da su Sahin i Tureci porijeklom iz te zemlje.

Ističući da je njihova firma postala svjetlo na kraju tunela, Merkel je kazala da je prošlo vrijeme kada niko nije vjerovao u rad i stručnost Sahina i Tureci.

- Vi ste vjerovali svojoj tehnologiji. Uprkos vanrednoj situaciji u svijetu, ta mRNA tehnologija je brzo došla na tržište. To je pokazatelj odličnog istraživanja. Trebamo vjerovati nauci i podržavati je. Nisu iskorišteni svi potencijali mRNA tehnologije. Nije se lako nositi s takvom odgovornošću, čestitam vam - kazala je Merkel.

I njemački ministar zdravstva Jens Spahn je kazao da je vakcina proizvedena u njemačkom Mainzu, da je ona potvrđena kao pouzdana i da Njemačka ima razloga da bude ponosna. Naučnik Ugur Sahin je pak kazao da iza 11-mjesečnog projekta razvoja anticovid vakcine stoji trodecenijski rad na polju jačanja imuniteta i borbe protiv karcinoma. Sahin se zahvalio svima koji su njegovom timu pružali podršku od početka projekta.

Ističući kako radi sa stručnjacima iz više od 60 država, Sahin je kazao da su na razvoju vakcine radili zajedno i neprekidno. Sahin je kazao kao je potpuno siguran da će vraćanje normalnom životu biti moguće do naredne zime i da više neće biti potrebe za restriktivnim mjerama lockdowna, Sahin je kazao da će timovi raditi i tokom predstojećih praznika kako bi vakcine bile isporučene u sve države.

Naučnica Ozlem Tureci je kazala da su odluku o istraživanju s ciljem razvoja anticovid vakcine počeli 24. januara, a da je u Velikoj Britaniji već vakcinisano najmanje 140.000 ljudi.

- Rezultati istraživanja su se podudarili s rezultatima kliničkih aktivnosti. Međutim, maraton nije završen - poručila je Tureci.

Vlasti Njemačke najavile su da će 27.decembra početi masovnu vakcinaciju anticovid vakcinom Pfizera i BioNTecha, a vakcinacija je već počela u Velikoj Britaniji, SAD-u i još nekoliko zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.