Merkel i Macron najavili duboke reforme Evropske unije i zone eura

objavljeno: 16.05.2017. u 08:36

Njemačka kancelarka Angela Merkel i novi francuski predsjednik Emmanuel Macron žele Evropskoj uniji dati nove impulse, a ako bi to bilo potrebno, spremni su i na promjene evropskih ugovora, rečeno je nakon susreta dvoje državnika u ponedjeljak u Berlinu.

- Mi možemo čitavom ovom projektu udahnuti novu dinamiku. Njemačkoj će na duge staze ići dobro toliko dugo dok je Evropi dobro. A Evropi će biti dobro jedino s jednom snažnom Francuskom - rekla je Merkel najavivši i neku vrstu plana, "road mapa", za reformske projekte unutar Evropske unije.

Novi francuski predsjednik istaknuo je jake veze između Njemačke i Francuske i najavio zajedničku sjednicu vlada dviju zemalja još uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj u  junu, te iznio ideju o "činu novog osnivanja Evrope i euro zone", prenosi Hina.

- Nužnim i dubokim reformama Evropske unije i zone eura potrebno je prionuti zajednički - rekao je Macron najavivši da će biti "otvoren, direktan i konstruktivan partner" Berlinu.

Oboje državnika je izjavilo kako su za potrebe provođenje temeljitih reformi otvoreni i za promjene Lisabonskog ugovora.