open-navfaktor-logo
search
Ustupanje pred Rusijom
Merkel: I dalje smatram ispravnim neprimanje Ukrajine u NATO; Podoljak: Zapadne elite u opasnim iluzijama
Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog komentirao je današnju izjavu Angele Merkel da neprijem Ukrajine u NATO 2008. godine i dalje smatra ispravnom.
04.04.2022. u 19:40
get url
text

- Reakcija Angele Merkel na ponudu da dođe i vidi zvjerstva Rusa u Buči ukazuje na to da zapadne elite još uvijek ostaju u opasnim iluzijama. Moguće rješenje je slanje fotodokumentacije o "bučanskom masakru" i relevantnih zaključaka forenzičara na adrese evropskih političara - napisao je.

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je ranije danas da odluku o neprijemu Ukrajine u NATO iz 2008. godine i dalje smatra ispravnom.

Iz njenog ureda su za list Bild saopćili da i dalje podržava odluke koje su usvojene na Samitu lidera NATO-a koji je 2008. godine održan u Bukureštu.

U saopćenju se navodi da Merkel podržava sve napore koji se provode u pravcu što bržeg zaustavljanja rata kojeg je Rusija pokrenula u Ukrajini.

- Naspram zvjerstava koja su postala vidljiva u Buči i drugdje u Ukrajini, bivša kancelarka u potpunosti podržava sve napore njemačke vlade i međunarodne zajednice da stane na stranu Ukrajine i okonča barbarstvo i rat Rusije protiv Ukrajine - poručili su iz njenog ureda.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u jučerašnjoj video poruci je pozvao Merkel i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da posjete Buču, koja je oslobođena od ruskih snaga i da se tamo i lično uvjere do čega je dovela 14-godišnja politika ustupaka Rusiji.

Zelenski je naveo da je na Samitu NATO-a 2008. Ukrajini obećano članstvo, ali da je potom učinjen korak unazad da se izbjegnu problemi sa Rusijom, a da su Merkel i Sarkozy spriječili zahtjeve drugih NATO partnera za brži postupak proširenja Saveza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.