open-navfaktor-logo
search
Za zasluge
Merkel dobila najviše državno odlikovanje u Njemačkoj
Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier uručio je u ponedjeljak bivšoj kancelarki Angeli Merkel Veliki križ za zasluge, najviše državno odlikovanje u Njemačkoj.
17.04.2023. u 22:55
get url
text

Steinmeier je na ceremoniji u predsjedničkoj palati pohvalio njeno vodstvo i uspjeh u rješavanju višestrukih kriza tokom 16 godina na funkciji.

- Pokazalo se da su oni koji su vas potcijenili u krivu. Jer ste do kraja svog mandata uspjeli dodatno ojačati Njemačku kao najveću ekonomiju u Evropi - naglasio je.

Steinmeier je rekao da je Merkel vodila zemlju kroz nekoliko kriza, uključujući finansijski krah 2008, evropsku dužničku krizu, priliv izbjeglica 2015. i pandemiju koronavirusa.

- Kako se nositi s ovim krizama i kako izaći iz njih oduvijek je bilo sporno pitanje - ponekad uz burne rasprave. Ali nije mnogo zemalja uspjelo da prebrodi ovu krizu bolje od Njemačke - rekao je njemački predsjednik.

Prva žena kancelar Njemačke, koja je na najvišem mjestu bila skoro 16 godina, nije tražila ponovni izbor 2021. godine i poručila je da više neće biti uključena u aktivnu politiku.

Ona je treća njemačka politička ličnost koja je dobila najviši orden zasluga u zemlji, Veliki krst. Prethodno su to bili prvi lider Zapadne Njemačke Konrad Adenauer i Helmut Kohl, kancelar s najdužim stažom u zemlji.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.