open-navfaktor-logo
search
Sastanak "četvorke"
Merkel: Borba protiv ISIL-a treba da se nastavi
Njemačka kancelarka kazala da je sa liderima Turske, Francuske i Velike Britanije razgovarala o Siriji, povratku izbjeglica i borbi protiv ISIL-a
03.12.2019. u 22:37
get url
text

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je rekla da je imala "dobar i koristan" sastanak sa liderima Turske, Francuske i Velike Britanije, te da su razgovarali o njihovim naporima na okončanju sukoba u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Merkel je nakon sastanka "četvorke" u uredu britanskog premijera u Downing Streetu 10, rekla da su ona i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, francuski predsjednik Emmanuel Macron i domaćin Boris Johnson razmijenili mišljenja o borbi protiv ISIS-a, naporima Turske za povratak sirijskih izbjeglica i o pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija za političko rješenje u Siriji.

- Dogovorili smo se da borba protiv ISIL-a treba da se nastavi. Drugo, svi smo ponovo potvrdili svoju podršku naporima američkog specijalnog izaslanika Geira Pedersena ka političkom procesu, za sastanak sirijskog Ustavnog odbora i bićemo aktivniji u vezi s tim - istakla je Merkel.

Njemačka kancelarka je kazala da su lideri razgovarali i o naporima Turske za sirijske izbjeglice, te o planovima za njihov dobrovoljni povratak u područja na sjeveru Sirije, koja su nedavno očišćena od terorista YPG/PKK-a u tuskoj operaciji “Izvor mira“.

- To bi moglo biti moguće samo uz učešće Ujedinjenih nacija i UNHCR-a. Želimo ostati u kontaktu u vezi s tim pitanjem - dodala je Merkel.

U Turskoj trenutno boravi oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, više nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu.

Sastanak "četvorke" održan je uoči samita NATO-a u srijedu. Ideju o sastanku "četvorke" predložio je Johnson prije nekoliko sedmica, nakon tenzija između vodećih evropskih zemalja i Ankare zbog turske vojne operacije usmjerene protiv terorističkih grupa na sjeveru Sirije.

Nekoliko NATO saveznika, uključujući Francusku i Njemačku, kritikovali su operaciju, izrazivši zabrinutost zbog potencijalne humanitarne krize i proširenja nestabilnosti u regiji.

Turska je s druge strane izrazila odlučnost da očisti sjever Sirije od terorističkih grupa ISIS i YPG/PKK-a i stvori sigurnu zonu uz granicu za dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica.

U terorističkoj kampanji protiv Turske, koja traje duže od 30 godina, PKK-a, koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija okarakterisale kao terorističku organizaciju, odgovorna je za smrt 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak terorističke grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.