open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Merhunisa Dedić optužena za otmicu bebe iz Hadžića
Tužilaštvo je uz optužnicu od Općinskog suda zatražilo i produženje pritvora za optuženu i to zbog opasnosti od bjekstva, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo
02.10.2018. u 11:49
get url
text

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu sarajevskog Kantonalnog tužilaštva protiv Merhunise Dedić, koja je u julu ove godine, prerušena u patronažnu sestru, u Hadžićima otela bebu porodice Ismailovski. 

Ovu informaciju za Faktor je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, koja nam je kazala da se Dedić optužnicom tereti za krivična djela oduzimanje djeteta i krivotvorenje isprave. 

- Tužilaštvo je uz optužnicu od Općinskog suda zatražilo i produženje pritvora za optuženu i to zbog opasnosti od bjekstva, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo - kazala nam je Bavčić. 

Merhunisa Dedić uhapšena je 5. jula ove godine u večernjim satima, nakon što je isti dan iz stana u Hadžićima ukrala novorođenče, čija je majka Lejla Ismailovski. Sve to je uradila kako bi prikrila laž o vlastitoj trudnoći i rođenju blizanaca. 

Svom suprugu je slagala da je trudna te je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismajloviski, majku otete bebe.

Prethodno je Dedić u jednoj rent-a-car kući iznajmila bijelu "škodu fabiu", te 4. jula nazvala Lejlu rekavši joj da treba donijeti bebu na GAK jer bebi nalazi štitne nisu bili uredu, a ona je otišla u Hadžiće, gdje je ušla u kuću Ismailovski pod izgovorom da je patronažna sestra koja je došla da pregleda bebu.

Tu je bebinu tetku zaključala u kupatilo, te je pobjegla s bebom. Iste večeri uhapšena je nakon što ju je OSA, zahvaljujući signalu njenog mobitela, locirala u hostelu Ferijalac na Marijinom Dvoru gdje je unajmila sobu kako bi bila sa dječakom.

Merhunisa, koju su istražitelji opisali kao natprosječno inteligentnu 28-godišnjakinju, nakon pogibije bivšeg mladića, udala se za drugog iz Visokog. Njemu je u augustu prošle godine slagala da je trudna, iako nije bila, nakon čega je počela smišljati pakleni plan kako da zavara supruga.

Prvo je tražila od ljekara da joj izdaju potvrdu da je izgubila bebu, no kako je nije dobila, morala je da se domogne tuđeg novorođenčeta kako bi potkrijepila svoju laž o trudnoći.

Počela se namjerno debljati, a suprugu je povremeno govorila da ide na kontrole u bolnicu u Sarajevo.

Jedno vrijeme im je govorila da zbog rizične trudnoće mora "ležati" na GAK-u gdje su je suprug i njegova porodica posjećivali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.