open-navfaktor-logo
search
Humanost
Merhametov konvoj: Slatkiši obradovali djecu u izbjegličkom centru "Salakovac"
Pomoć je prikupljena u okviru velike akcije "Dajem slatkiš za tvoj osmijeh"
20.11.2018. u 16:08
get url
text

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" podijelilo je danas pomoć za oko 100 djece migranata koliko ih se trenutno nalazi u Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara. Pomoć je prikupljena u okviru velike "Mehametove" akcije "Dajem slatkiš za tvoj osmijeh", koja se provodila u osnovnim i srednjim školama u BiH, gdje su učenici prikupljati slatkiše za svoje vršnjake iz Sirije i drugih zemalja.

-Danas smo došli u Salakovac sa kamionom i kombijem gdje ćemo podijeli slatkiše za mališane. Zahvalio bi se posebno učenicima, osnovnih i srednjih škola, koji su dali dio slatkiša za svoje drugare kako bi im uljepšali dan- kazao je predsjednik HO "Merhamet" MDD Mensur Bektić.

Akcija se i dalje nastavlja.

-Mi smo na terenu utvrdili da im treba cipela za zime, vreća za spavanje te šatora. Situacija je mnogo ozbiljnija nego što se može prezentirati - naglasio je Bektić.

Voditelj Izbjegličkog kampa Salakovac Edin Denjo podsjeća da su u ovome centru uz 33 priznatih izbjeglica smještena 244 migranta.

-Organizacije kao što su Merhamet, Crveni križ, Caritas i svi ostali pomažu da oni imaju što više normalan život. I dalje imaju tri obroka dnevno i grijanje na struju, a djeca do 16 godina su dobila obuću za ovu sezonu i sve što im je neophodno - tvrdi Denjo. 

Kaže da se ništa ne radi stihijski već je sve dobro isplanirano.

-Mi napravimo  popise potreba i onda ove organizacije dostave ono što nam treba i što se može nabaviti - pojašnjava Denjo. 

Kada su u pitanju zalihe hrane, za koje je još ranije kazao da su osigurane samo do Nove godine, još ništa konkretno nije riješeno.

-Do Nove godine će opskrbiti Crveni krst, šta će dalje bit ine znam, ali vjerovatno će oni nastaviti u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice - dodao je Denjo.

Pokrenuta je i akcija za uključivanje djece u obrazovni sistem, no to sve ide puževim koracima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.