Pomoć je prikupljena tokom humanitarne akcije koju je Merhamet pokrenuo odmah nakon katastrofalnog zemljotresa u Hrvatskoj u kojem su najviše stradala područja Petrinje, Gline i Siska, saopćeno je iz te humanitarne organizacije.

Dio donacije uručen je Medžlisu Islamske zajednice Sisak, odnosno glavnom imamu Alemu ef. Crnkiću, a dio župniku Ivanu Grbešiću za potrebe Župe Blažene djevice Marije u Sisku.

Jednoj katoličkoj i jednoj muslimanskoj porodici podijeljeno je po 1.000 eura za adaptaciju njihovih domova stradalih u zemljotresu.

- Odmah nakon što je Hrvatsku pogodio zemljotres, Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet je pokrenulo humanitarnu akciju za prikupljanje pomoći porodicama čiji su domovi stradali. Akciju su podržali Merhamet Švedske, kao i svih naših devet regionalnih odbora u BiH. Željeli smo, zajedno sa građanima BiH, da pokažemo solidarnost s onima koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom u našoj prijateljskoj i susjednoj Hrvatskoj. Pomoć je možda simbolična, ali je od srca - poručio je predsjednik Humanitarne organizacije Merhamet MDD Kenan Vrbanjac.

Župnik Ivan Grbešić je zahvalio Merhametu i naglasio da će građani Hrvatske, naročito Župe Blažene djevice Marije u Sisku, cijeniti solidarnost i empatiju koju su pokazali Merhamet i građani Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Kenana Vrbanjca, ostatak novca prikupljenog tokom Merhametove akcije bit će usmjeren građanima Bosanske Kostajnice koja je zbog blizine epicentru, bila teško pogođena zemljotresom u Hrvatskoj.

- Novčana donacija će biti uručena Medžlisu Islamske zajednice u Bosanskoj Kostajnici koji će, zajedno sa Merhametom u tom gradu, koordinirati aktivnosti na obnovi stradalih stambenih objekata. Mi iz Merhameta smo neposredno nakon zemljotresa posjetili Bosansku Kostajnicu i porodicama čiji su domovi stradali uručili interventnu pomoć u prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu - kazao je Vrbanjac. 

Osim njega, u delegaciji “Merhameta” bili su i predsjednik i sekretar Merhameta Sisak Šaban Kadrić i Ahmed Sofilić te direktori regionalnih odbora “Merhameta” Banja Luka i Mostar Jasmin Spahić i Adnin Hasić.