open-navfaktor-logo
search
Nova uprava
Mensur Bektić novi predsjednik "Merhameta"
Na Skupštini MDD "Merhamet" izabrano je novo rukodovodstvo ove humanitarne organizacije
24.10.2018. u 11:04
get url
text
Mensur Bektić

Umjesto Hajrudina Šahića, za predsjednika "Merhameta" izabran je Mensur Bektić iz Sarajeva, a za njegovog zamjenika Harun Lozo iz Travnika. Bektić i Lozo bili su članovi dosadašnjeg Upravnog odbora HO "Merhamet“ MDD.

Skupština Merhameta izabrala je i novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti.

Novoizabrani predsjednik Merhameta Mensur Bektić (49) rođen je u Sarajevu i diplomirani je pravnik.

Jedan je od osnivača Muslimanskog omladinskog saveza (MOS) i na osnivačkoj skupštini, 22.12.1990. godine, izabran je za generalnog sekretara.

Radio je u sarajevskom "Energoinvestu" (rasklopna oprema, ručna obrada i kontrolor gotovih i poluproizvoda). Od 1997. godine radi u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu kao stručni saradnik na obradi metala. Član je i Kantonalnog i Glavnog odbora SSSVONKA.

Osnivanjem Obrtničke komore Kantona Sarajevo 2007. godine izabran je za predsjednika Upravnog odbora, a 2011. za predsjednika Obrtničke komore Kantona Sarajevo. Od 2013. godine obnašao je funkciju predsjednika Obrtničke komore FBiH.

Od ranog djetinstva, zajedno s ocem, bavio se tradicionalnom i umjetničkom obradom metala, a naročito izradom nakita u tehnici filigran. Inače, Bektićeva porodica se više stotina godina bavi umjetnom obradom metala.

Nakit Mensura Bektića rađen u tehnici filigrana uvršten je, zbog svoje specifičnosti, i u knjigu UNESCO-a "Tradicionalni ručni radovi BiH".  U aprilu 2014. godine Bektić je dobio certifikat geografske oznake pod nazivom "Sarajevski filigran" što ga izdvaja kao vrsnog umjetnika i poznavaoca izrade nakita u tehnici filigran.

Autor je filigranskog "Cvijeta Srebrenice". Dio prihoda od prodaje "Cvijeta Srebrenice" izdvaja se za stipendiranje učenika iz Srebrenice.

Od 1996. godine, imao je veliki broj samostalnih i grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i inozemstvu.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.