- U samom sadržaju pozivnica nigdje nije navedeno da se pozivinica dostavlja u ime institucije Predsjedništva BiH kao cjeline, te je u samom memorandumu pozivnice naznačeno da je pozivnica dostavljena od člana Predsjedništva BiH. Naš mandat i misija je fokusiran na istraživanje i širenje istine o genocidu u Srebrenici, a na tom putu se nikad nismo koristili govorom mržnje, umanjenjem i negiranjem žrtava nebošnjačke nacionalnosti, niti smo ikada slavili ili pravdali osuđene ratne zločince. S tim u vezi, naglašavamo da će i obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici ostati u duhu poruka koje su preživjele žrtve genocida i članovi porodica žrtava genocida slale svakog 11. jula - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Naglašavaju da pozivnice nikako nisu mogle biti upućene od Džaferovića u privatnom kapacitetu ili u kapacitetu člana Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, jer protokoli međunarodne diplomatske komunikacije nalažu proceduru po kojoj se i postupilo.

- Sve upućene pozivnice od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića učinjene na osnovu razgovora sa predstavnicama udruženja žrtava, rukovodstvom Memorijalnog centra Srebrenica kao institucije, te Organizacionim odborom za obilježavanje 25. godišnjice genocida. Napominjemo da se u službenoj komunikaciji između lidera druge države ili međunarodne organizacije slijedi međunarodni protokol, pa je, s tim u vezi državna institucija – Memorijalni centar Srebrenica, odnosno Organizacioni odbor putem člana Predsjedništva BiH, a time dalje koristeći kanale komunikacije diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, provela dostavljanje pozivnica na način kako zahtijevaju norme. Memorijalni centar Srebrenica je u skladu sa Zakonom o Memorijalnom centru ovlašten za obavljanje svih aktivnosti od značaja za rad ove institucije. Također, napominjemo da taj važeći zakon države Bosne i Hercegovine u svom sadržaju deset puta navodi zločin genocida kao pravno utvrđenu i neporecivu činjenicu. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bi morao poznavati i poštovati važeće zakone države BiH, a svaki pokušaj negiranja genocida ili definiranja zločina genocida u Srebrenici na drugačiji način nego što je to utvrđeno presudama MSP-a, MKSJ-a i Suda BiH, će svakako u budućnosti biti predmet preispitivanja pred domaćim i međunarodnim sudovima za odgovornost zbog govora mržnje i podsticanja na netrpeljivost - dodaju iz Memorijalnog centra.

- Koristimo ovu priliku da gospodina Dodika pozovamo da nastavi raditi na pružanju pomoći organizovanju zajedničkog odgovora države BiH na izazove pandemije i uzdrži se od kreiranja vještačkih kriza i manipuliranja temom genocida - zaključuju iz Memorijalnog centra.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo kolegi iz Predsjedništva Šefiku Džaferoviću u kojem je ustvrdio da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.