Glasnogovornica Memorijalnog centra u Potočarima Almasa Salihović kaže da su zabilježili najviše posjeta učenika iz Sarajeva i Zenice.

- U organizovanim posjetama obično nam dolaze osnovci i srednjoškolci sa svojim nastavnicima i profesorima. Ne možemo izdvajati posjetitelje, ali svakako najviše smo počašćeni školskim posjetama jer to su generacije rođene nakon ratnih zbivanja i veoma malo znaju o dešavanjima ovdje, a u nastavnom planu i programu nema mnogo prostora za detaljnije učenje o tome. Stoga, dolazak na ovo mjesto, u Memorijalni centar gdje je počinjen genocid, i gdje će učenici dobiti kvalitetan historijski čas i sami pokušati stvoriti sliku o onome što se dogodilo 1995, izuzetno je važno - naglasila je Salihović.

Memorijalni centar, kako je dodala, nastoji obogatiti svoje sadržaje za sve uzraste te na različite načine, kroz izložbe i svjedočenja, približiti istinu mladim naraštajima u BiH.

- To nam je iznimno važno za budućnost kakvoj se nadamo - budućnost bez konflikata, predrasuda i mržnje - istakla je Salihović.