open-navfaktor-logo
search
Povodom 1. marta
Memorijalni centar Srebrenica poslao poruku javnosti: Dugujemo generaciji koja dolazi život oslobođen od straha
Zaposlenici, saradnici i volonteri Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine poslali su poruku javnosti povodom 1. marta – Dana nezavisnosti.
01.03.2022. u 16:16
get url
text
Memorijalni centar Srebrenica

- U odsudnom trenutku u historiji Evrope, kada prepoznajemo neposrednu opasnost od ratova i novih zločina, mi u Memorijalnom centru, kao nosioci odgovornosti borbe za čuvanje istine o genocidu u Srebrenici, smatramo našom dužnošću da pošaljemo poruku javnosti i upozorimo da ne smijemo dozvoliti ponavljanje historije – ni u Bosni, ni u Ukrajini, niti bilo gdje drugo u svijetu - kazali su u svojoj poruci.

Istakli su da su 29. februara i 1. marta 1992. godine građani i građanke Bosne i Hercegovine glasali za nezavisnost, slobodu i ravnopravnost.

- Odgovor onih politika koje se nisu slagale sa tim stavom bile su masovne grobnice, koncentracioni logori, preko 100,000 ubijenih i nestalih, etničko čišćenje, zločini protiv čovječnosti i genocid. Svaki razgovor o mogućem konfliktu danas u Evropi je razgovor o pitanju odbrane slobode i o tome šta je neko spreman uraditi da vam tu slobodu uskrati - dodali su iz Memorijalnog centra.

- Ne dozvolite da vas zavaraju propagandni mediji. Prije tri decenije je do pravih i provjerenih informacija bilo mnogo teže doći, pa smo i tada imali hrabre novinare iz cijelog svijeta čiji je rad bio ključan u kasnijem utvrđivanju činjenica o genocidu i razmjerama zločina protiv čovječnosti širom Bosne i Hercegovine. Danas su činjenice na dohvat ruke, pa opet tako lahko prihvatamo manipulacije, lažne vijesti, kreiranje paralelne stvarnosti i izgovora za rat. U ovim danima pred 1. mart, sjećamo se svih onih koji su ubijeni od 1992. do 1995. godine, sjećamo se naših najmilijih ubijenih u genocidu u Srebrenici, pamtimo žrtvu svih onih zbog kojih danas mi živimo ovaj dijelić slobode.

Pozivamo sve donosioce odluka da učine sve da sačuvaju mir, da u svojim mislima imaju činjenicu da je mnogo nas – preživjelih svjedoka genocida i članova porodica ubijenih u genocidu koji danas žive u entitetu RS, gdje je i ovo mezarje i Memorijalni centar, i da ne zaborave odgovornost koju imaju prema generaciji koja dolazi – da barem ona živi oslobođena od straha - zaključili su iz Memorijalnog centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.