open-navfaktor-logo
search
Pridružili se inicijativi
Memorijalni centar Srebrenica pokrenuo virtuelne ture zbog koronavirusa
Memorijalni centar Srebrenica je među prvim institucijama u državi BiH koja se pridružila inicijativi muzeja, galerija i memorijala iz cijelog svijeta koji omogućavaju zainteresovanim da u periodu izolacije i ograničenja kretanja zbog pandemije COVID-19 virtuelno posjete ovu instituciju.
17.03.2020. u 10:42
get url
text

- Danas smo pokrenuli YouTube kanal sa prvim videom obilaska cijelog lokaliteta mezarja Memorijalnog centra Srebrenica. U narednom periodu ćemo proširiti broj snimaka i na taj način omogućiti širi i značajniji uvid u sve segmente Memorijalnog centra Srebrenica, a koji će biti dostupni online - saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Nadaju se da će ovim aktivnostima "približiti značaj ove institucije, ponuditi i razvijati dalje nove alate komunikacije, koji će poslužiti u edukaciji novih generacija".

- Ovo je tek početak ovih aktivnosti, ali smo željeli pokrenuti pilot-primjer što prije, kako bismo pokazali važnost potrebe odgovora naše institucije, te ustanova kulture, muzeja i galerija na izazove sa kojim se svijet suočava ovih dana - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Memorijalni centar Srebrenica je utvrdio procedure zaštite zaposlenika, izvršio procjene potrebe informisanja o licima koja spadaju u kategorije visokog rizika, preduzeo mjere otkazivanja službenih putovanja van zemlje, odredio dodatne mjere zaštite zaposlenika-roditelja i zaposlenika starije dobi.

Također, otkazano je nekoliko grupnih posjeta planiranih za drugu polovinu mjeseca marta. Istovremeno, iz Memorijalnog centra Srebrenica poručuju da neće biti umanjena dinamika aktivnosti razvoja novih projekata edukacije, prikupljanja sredstava i pripreme obilježavanja 25. godišnjice genocida.

- Pratit ćemo instrukcije Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, ali ćemo nastojati pratiti i dobre prakse svjetski priznatih institucija sličnog usmjerenja i aktivnosti koje pokriva Memorijalni centar Srebrenica, kako bismo napravili iskorak, ostali u kontaktu i bili na raspolaganu svima onima koji žele pomoći, bave se istraživačkim radom i imaju bilo kakav interes za širenje istine o genocidu u Srebrenici - zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.