Kako su u saopćenju naglasili, zločin genocida u Srebrenici je završna tačka genocidne operacije, "etničkog čišćenja" i pokolja bošnjačkog stanovništva na području istočne Bosne koja je trajala od marta 1992. do jula 1995. godine.

- Njoj je prethodilo nekoliko godina žestoke kampanje dehumanizacije Bošnjaka od tada vodećih medija sa sjedištem u Beogradu, političkih govora i skupova na kojima se platforma za poruke davala onima koji nisu zazirali od poziva na ubijanje i "historijske osvete" - upozorili su.

Stoga su istaknuli da je njihova dužnost u ovom kritičnom momentu nestabilnosti upozoriti i dati doprinos prevenciji jačanja nasilja i netrpeljivosti prema bošnjačkom stanovništvu u Crnoj Gori.

VEZANI TEKST - Stravična poruka Bošnjacima: "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica"

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su naglasili da su o praksama ranijih prijetnji o "ponavljanju Srebrenice" u Novom Pazaru i Sjenici upozoravali u Izvještaju o negiranju genocida za 2020. godinu.

- Poruke "Turci selite se" i "Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica" opasno je djelo pojedinaca i političkih grupa, koje smatraju da su nakon izbora dobili odriješene ruke za napade na manjinske skupine u svojoj zajednici - rečeno je u saopćenju.

Najavili su da će s pažnjom pratiti događaje u Crnoj Gori, imajući u vidu njihovu dužnost koju imaju kao institucija na polju prevencije genocida i prenošenju naučenih ili nenaučenih lekcija iz Srebrenice u svijet.