Memorijalni centar i BIRN BiH ovim projektom žele povezati pojedinačna svjedočanstva s predmetima u kolekciji muzejske zbirke Memorijalnog centra, koje su do sada donirali preživjeli, te prikupiti nove artefakte i svjedočanstva. Ovo je prvi projekt usmene historije koji se radi na osnovu metodologije koju je razvio Memorijalni centar. Centar će u budućnosti dalje raditi na razvoju metodologije u saradnji sa Univerzitetom De Montfort iz Leicestera.

- Primarna ciljna grupa u ovom projektu su žrtve genocida, njihove porodice i ljudi pogođeni direktno i indirektno zločinom, kao i povratnici u Srebrenicu i širu okolinu. Kroz ovaj projekat, BIRN BiH žrtvama daje prijeko potreban glas i prostor u javnoj sferi da podijele svoje priče, dok će Memorijalni centar sakupljati i čuvati lične predmete žrtava pronađenih u masovnim grobnicama i koristiti ih kroz izložbe za priče o stvarnim životima prekinutim genocidom 1995. godine - kaže Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari poziva sve one koji su preživjeli genocid u Srebrenici, ukoliko imaju neke predmete koji su pripadali njima ili njihovim bliskim srodnicima ubijenim za vrijeme genocida, da se jave, doniraju predmete i ispričaju svoje priče. Hasan Hasanović, koji rukovodi projektom u ime Memorijalnog centra, naglašava značaj projekta prikupljanja predmeta i svake pojedinačne lične priče.

- U našoj muzejskoj zbirci trenutno imamo veliki broj predmeta koje smo prikupili u proteklih nekoliko mjeseci. Kolege su zabilježile osnovne informacije koje su poveznica između žrtve i predmeta. Sada ćemo pokušati kroz video-svjedočenja žrtava pokušati kompletirati tu priču. Svaka priča je važna i svako od nas ima obavezu da čuva sjećanje na svoje najmilije - kaže Hasanović i dodaje kako je "ovo prilika za sve nas da sačuvamo sjećanje".

- Znam, teško da smo bilo šta ponijeli iz Srebrenice u toku progona, ali bez obzira na sve, opet se pronađe nešto što nas veže za Srebrenicu i genocid, i zato vas pozivam da nam se javite i doprinesete ovom iznimno važnom projektu za sve nas - kazao je.

U toku ove sedmice timovi Centra i BIRN-a BiH će u Srebrenici snimiti prvih pet intervjua s ljudima koji su na trajno čuvanje Memorijalnom centru donirali predmete koji su pripadali njima ili članovima njihove porodice, a zatim će se snimanja nastaviti i na drugim lokacijama. Snimanje svjedočenja odvijat će se na tri lokacije – u Srebrenici, Sarajevu i Tuzli.

Krajnji cilj projekta, koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, jeste snimiti 100 svjedočenja, a zatim odabrati 20 priča koje će se koristiti zajedno s ličnim predmetima i predstaviti kroz stalnu izložbu u Memorijalnom centru.