open-navfaktor-logo
search
Genocid
Memorijalni centar Srebrenica čuvat će kosti NN žrtava koje ne mogu biti identifikovane
Posmrtni ostaci oko 90 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u ljeto 1995. godine, a koji ne mogu biti identifikovani, mogli bi biti trajno prebačeni u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, potvrdila je Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.
05.07.2022. u 09:55
get url
text

Prošle sedmice Memorijalni centar, odnosno predstavnici Memorijalnog centra na čelu sa direktorom Emirom Suljagićem, su održali sastanak sa predstavnicima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Instituta za nestale osobe BiH.

Salihović je kazala da se razgovaralo o tome da ustupe posmrtne ostatke osoba koje niko neće imati da ukopa na dostojanstven način. Radi se o posmrtnim ostacima koji su godinama u vrećama na policama mrtvačnica, a čiji uzroci nemaju podudaranja.

- Memorijalni centar je zatražio da te kosti budu sačuvani u kosturnici koja će u narednom periodu biti napravljena za ove potrebe. To će biti u objektu koji je u tom periodu nazivan 'Plavi hotel', a kojeg su koristili vojnici nizozemskog bataljona. Međutim, to je betonska hala i u nju budu smješteni tabuti koji se dovezu prije kolektivne dženaze. Te prostorije će se adaptirati upravo za ove potrebe. Naš je cilj da se te kosti ne nalaze negdje drugo, u nekim vrećama. Naš cilj je da obnovimo taj objekat, da bude adekvatan kako bi se te kosti sačuvale - istakla je Salihović.

Prema njenim riječima, najbitnije je da posmrtni ostaci budu na mjestu gdje bi trebale biti, a ne na policama mrtvačnica gdje se nalaze godinama.

- Ne možemo ih ukopati, nema nikoga da ih identifikuje ali će barem biti na mjestu gdje su i ostali. Za sada je riječ o 90 osoba. Međutim, postoje kosti iz kojih se ne može izvući DNK. Ali postoje i oni čiji srodnici nisu među živima tako da nije bilo nikoga ko bi dao krvne uzorke kada su se uzimali - dodala je Salihović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.